Дан матерњег језика 2015.

поставио/ла Сл. Јурић 30.08.2015. 13:20   [ ажурирано 30.08.2015. 13:22 ]
"Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу? Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ."

"ЗАВЕШТАЊА ЈЕЗИКА", Миле Медић

Размишљали о језику

У обележавању  Дан матерњег језика у фебруару 2015. године учествовали су ученици 2. разреда ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке, ученици другог разреда,,обележили Дан матерњег језика. Обновили су знања о свом матерњем језику и писму. Настојали да сазнају више о његовом животу, развоју, богаћењу, страдању. Трудили су се да пронађу начин за очување чистоте и богатства свог језика. Бавили су се тумачењем Завештања Стефана Немање.

Завештање:

"Постоји, чедо моје, болест која напада језик као зараза тијело. Памтим ја такве заразе и морије језика. Бива то најчешће на рубовима народа, на додирима једног народа са другим, тамо где се језик једног народа таре о језик другог народа."

Тумачење:

Болест и зараза језика су туђе речи које се уселиле у наш језик и које  ми почнемо да користимо зато што не размишљамо, модерно је користити туђе речи, лакше нам је јер су често туђе речи краће, заборавимо да језик треба неговати и чувати.

Завештање:

Знај, чедо моје, да та битка између језика не траје дан-два, као битка међу војскама, нити годину-двије, као рат међу народима, него вијек или два, а то је за језик исто тако мала мјера времена као за човјека трен или два. Зато је чедо моје боље изгубити све битке и ратове него изгубити језик. Послије изгубљеног језика нема народа.

Тумачење:

Битка за језик није као рат да се заврши, она траје вечно.

Завештање:

Два народа, мило моје, могу се бити и могу се мирити. Два језика никада се помирити не могу. Два народа могу живјети у највећем миру и љубави, али њихови језици могу само ратовати. Кад год се два језика сусретну и измијешају, они су као двије војске у бици на живот и смрт. Док се год у тој бици чује један и други језик, борба је равноправна, кад почиње да се боље и више чује један од њих, тај ће превладати. Најпослије се чује само један. Битка је завршена. Нестао је један језик, нестао је један народ.

 Тумачење:

Без обзира ако нас победе други народи и покоре нашу земљу, треба да говоримо наш језик и пишемо нашим писмом.Тако га чувамо.

Завештање:

Написана ријеч траје дуже од уста која су је изговорила, и грла из којег је довикнута, и ушију које су је чуле. Траје вјечно. Кад је за хиљаду година пронађу нијему на папиру или кожи, прозбориће. И ја сам, сине мој, видио и чатио књиге староставне, писане прије хиљаду година. И сам читаш књиге изашле из глава које су давно постале прах или, су се одавно претвориле у шупље лобање.

Од нас ће, чедо моје, остати оно што буде записано у књизи.

Тумачење:

Написана реч је важнија од изговорене.Зато треба да пишемо о свему што се дешава. Ако само говоримо много тога ће се заборавити, а све што запишемо остаће дуго после нас.Тако чувамо и језик и оно што се догодило.


Шта су о очувању језика и писма закључили радећи у групама:

- Језик је као тврђава коју треба да чувамо јер и она чува нас. Он је као ваздух који дишемо. Ми ћемо бити витезови језика који ће бранити свој језик и писмо.             

- Језик је птица која се спушта на земљу и ту остаје, а ми ћемо бити најбољи чувари језика и обичаја, тако да ће он ту остати заувек.                           

- Трудићемо се да чувамо свој језик тако што нећемо користити туђе речи него ћемо се трудити да сазнамо што више речи свог језика.

-Језик је драгоцен јер ко нема свој језик нема ни своју земљу. Зато ћемо пуно читати и трудити се да све што смо сазнали о нашем језику и писму пренесемо и нашим наследницима.

А настадоше и стихови о ћирилици:

Ћирилице лепотице,

ти си наша, за нас најважнија.

Украшена анђелима и најлепшим лепотама природе.

Нека наши снови  о језику буду лепи попут тебе.


Вук и Мокрањац - изложба


Петаци и дечијо право на свој језик

Обележавању Дана матерњег језика придружили су се и ученици петог разреда подсећањем због чега се обележава баш овог дана. Подсетили смо се дечјих права. Још једном смо погледали добро познату слику дечијих права из књиге. 
 Разговарали смо о значају језика. Коме је потребан језик? На које све начине се људи споразумевају?

 С обзиром на то да је овогодишњи мото "Инклузивно образовање путем језика", осврнули смо се на оне којима је то право на неки начин ускраћено. Уз помоћ плаката алфабета за глуве и наглуве, учили смо како да прикажемо слова онима који нас не могу чути. Овај део радионице посебно је био занимљив ученицима. Циљ је развијање свести о различитости и једнакости.

Други део радионице односио се на Медићево дело "Завештање језика". Ученици су читали одломке и анализирали их. Након тога, ученици су самостално у дневнике бележили одговоре на питања постављена уз одломке из књиге.

Comments