На почетку беше слово - буквар

поставио/ла Сл. Јурић 18.10.2015. 10:42   [ Ажурирао/ла 06.12.2015. 15:58 Дијана Јовановић ]

Месец књиге 2015. прославаљамо у знаку буквара! У школама учесницима пројекта Клуба читалаца организују се акције о почетном читању и писању, букварима, првим сусретима са светом читања и писања.  
Светковину слављења слова и читања прати: изложба букавара, радионице са ученицима, исповести о првим сусретима са светом слова и учења читања и писања; те истраживање међу наставницима о букварској и комплексној методи. 
Идеја о овогодишњој теми Месеца књиге потекла је из Ниша, захваљујући учитељици Гордани Јовановић која има завидну збирку буквара која се у њеној породици прикупља већ годинама...

Од азбуке до буквара

Изложба ,,Од азбуке до буквара''  отворена је 24. октобра у ОШ ,,Краљ Петар I'' у Нишу. Посетили су је сви ученици од првог до четвртог разреда у пратњи својих учитеља. У уводном делу презентовани су им резултати анкете, а затим су гледали презентацију о историји буквара у Србији, са посебним освртом на први буквар инока Саве и Вуково доба. Изложбу су посетили и наставници који нису крили  одушевљење када препознају свој буквар. Родитељи ученика који су чланови Клуба читалаца су погледали изложбу и информисани су о основном циљу Клуба као и начину учествовања и раду у овом међушколском пројекту.
У петак, 26. октобра, нашу изложбу је посетила и све забележила и локална телевизија Belamie.
За ученике чланове Клуба читалаца у децембру и јануару организоваће се радионице по угледу на радионице које су реализоване у ОШ,,Свети Сава'' у Бачкој Паланци.

Од инока Саве до наших дне

У ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке изложба је отворена 10. новембра 2015. године.
Током две и по седмице трајања изложбе, изложбу су посетили готово сви ученици школе, неколико одељења гимназијалаца, нешто родитеља. Са свим ученицима одржаване су једночасовне радионице. Чланови Клуба читалаца имали су посебне радионице - маштаонице које ће трајати и током децембра.
За наставнике и учитеље одржан је пригодан интерни стручни скуп.  

На слово на слово

Месец књиге у Основној школи "Браћа Новаков" у Силбашу  и издвојеном одељењу у Деспотову обележен је бројним манифестацијама. Највише пажње посветили смо Буквару. Ученици нижих разреда су  "оживели слова", док су ученици старијих разреда уз помоћ наставника ликовне културе оживели своја сећања на Буквар.  Сви радови изложени су у холу школа у Силбашу и Деспотову. Ученици из Деспотова посетили су изложбу посвећену букварима 24.11.2015. године у ОШ "Свети Сава" у Бачкој Паланци. Ово је уједно била прилика да упознају ученике ове школе који су учесници пројекта "Клуб читалаца" и са њима размене искуства. Заједно су се дружили и учествовали у  радионици посвећеној буквару.


Фотографије можете погледати кликом на Буквар.Слово о буквару

Изложба „Слово о буквару“ отворена је 27. октобра у библиотеци ОШ "Ђорђе Крстић" и трајала је до 4. новембра. Отвориле су је Милица и Марија, чланице Клуба читалаца кратком и ефектном презентацијом о историји буквара у Србији. Посебну пажњу присутних и гостију привукао је наступ првака који су увежбано и озбиљно изговорили имена слова српскословенске ћирилице први пут штампана у Буквару инока Саве 1595. Наш посебан гост био је господин Ненад Перић, колекционар и први власник изложених књига које је поклонио својој ћерки Гордани кад је постала учитељица.
За недељу дана, колико је трајала изложба, у библиотеци је одржано неколико занимљивих часова и радионица са ученицима млађих разреда. Посебна драж ове изложбе била је могућност да посетилац узме у руке и прелиста сваку појединачну изложену књигу, с дужним поштовањем и пажњом, наравно. 


Comments