Месец књиге


Има један месец у години када је књига посебно присутна у јавном животу наше државе. Не, није септембар када почиње школска година – ко још воли само уџбенике?! Није ни јун када се ослобађате старих уџбеника, а библиотекари вас вијају да вратите ону лектиру што сте је задужили још на почетку полугодишта.

Тај месец је румени октобар. Октобар је у Србији месец књиге из више разлога.

Почетком октобра је Дечија недеља и у тој недељи нема школе и детета који у своје активности не укључи књигу.

У октобру је највећа манифестација књиге Сајам књига у Београду на који наша школа редовно иде јер тамо излажу своје књиге сви издавачи из Србије и околине. Могу се наћи нове књиге, старе по сниженој цени, књиге са попустом, а неки посебно воле бесплатне рекламне материјале и каталоге.

Октобар је месец који нас, после безглавог лета, нагна у кућу јер почиње хладније време. А кад си везан за кућу, имаш више времена за читање.

Читалачки селфи

поставио/ла Бранка Радовановић 02.07.2017. 14:11   [ ажурирано 02.07.2017. 14:15 ]Свака  књига је свет за себе и свака нас нечему научи. С  књигом упознајемо далеке крајеве и људе, места на којима никад нисмо били. С њом путујемо, истражујемо, откривамо и учимо. 

Питали смо наше љубитеље књига и читања , које је њихово омиљено место за читање, имају ли неки посебан кутак где се повлаче у друге светове, или пак могу да читају било кад и било где.

 Неколико чланова Клуба читалаца, ученика 3. и 4. разреда   нас је пустило у свој свет да завиримо и откријемо како изгледа и од чега је саткано  њихово омиљено место за читање. Пронашли су своја места, издвојили се и уживају. Они романтични који бирају књиге које буде машту одабраше таква места за  читање. Љубитељи научно популарних дела  текстом се баве попут истраживача. 

 Нама остаје да им пожелимо  добар ветар , мирно море  и дуго путовање кроз свет литературе.

  

клуб читалаца-селфи.wmv

На почетку беше слово - буквар

поставио/ла Сл. Јурић 18.10.2015. 10:42   [ Ажурирао/ла 06.12.2015. 15:58 Дијана Јовановић ]


Месец књиге 2015. прославаљамо у знаку буквара! У школама учесницима пројекта Клуба читалаца организују се акције о почетном читању и писању, букварима, првим сусретима са светом читања и писања.  
Светковину слављења слова и читања прати: изложба букавара, радионице са ученицима, исповести о првим сусретима са светом слова и учења читања и писања; те истраживање међу наставницима о букварској и комплексној методи. 
Идеја о овогодишњој теми Месеца књиге потекла је из Ниша, захваљујући учитељици Гордани Јовановић која има завидну збирку буквара која се у њеној породици прикупља већ годинама...

Од азбуке до буквара

Изложба ,,Од азбуке до буквара''  отворена је 24. октобра у ОШ ,,Краљ Петар I'' у Нишу. Посетили су је сви ученици од првог до четвртог разреда у пратњи својих учитеља. У уводном делу презентовани су им резултати анкете, а затим су гледали презентацију о историји буквара у Србији, са посебним освртом на први буквар инока Саве и Вуково доба. Изложбу су посетили и наставници који нису крили  одушевљење када препознају свој буквар. Родитељи ученика који су чланови Клуба читалаца су погледали изложбу и информисани су о основном циљу Клуба као и начину учествовања и раду у овом међушколском пројекту.
У петак, 26. октобра, нашу изложбу је посетила и све забележила и локална телевизија Belamie.
За ученике чланове Клуба читалаца у децембру и јануару организоваће се радионице по угледу на радионице које су реализоване у ОШ,,Свети Сава'' у Бачкој Паланци.

Од инока Саве до наших дне

У ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке изложба је отворена 10. новембра 2015. године.
Током две и по седмице трајања изложбе, изложбу су посетили готово сви ученици школе, неколико одељења гимназијалаца, нешто родитеља. Са свим ученицима одржаване су једночасовне радионице. Чланови Клуба читалаца имали су посебне радионице - маштаонице које ће трајати и током децембра.
За наставнике и учитеље одржан је пригодан интерни стручни скуп.  

На слово на слово

Месец књиге у Основној школи "Браћа Новаков" у Силбашу  и издвојеном одељењу у Деспотову обележен је бројним манифестацијама. Највише пажње посветили смо Буквару. Ученици нижих разреда су  "оживели слова", док су ученици старијих разреда уз помоћ наставника ликовне културе оживели своја сећања на Буквар.  Сви радови изложени су у холу школа у Силбашу и Деспотову. Ученици из Деспотова посетили су изложбу посвећену букварима 24.11.2015. године у ОШ "Свети Сава" у Бачкој Паланци. Ово је уједно била прилика да упознају ученике ове школе који су учесници пројекта "Клуб читалаца" и са њима размене искуства. Заједно су се дружили и учествовали у  радионици посвећеној буквару.


Фотографије можете погледати кликом на Буквар.Слово о буквару

Изложба „Слово о буквару“ отворена је 27. октобра у библиотеци ОШ "Ђорђе Крстић" и трајала је до 4. новембра. Отвориле су је Милица и Марија, чланице Клуба читалаца кратком и ефектном презентацијом о историји буквара у Србији. Посебну пажњу присутних и гостију привукао је наступ првака који су увежбано и озбиљно изговорили имена слова српскословенске ћирилице први пут штампана у Буквару инока Саве 1595. Наш посебан гост био је господин Ненад Перић, колекционар и први власник изложених књига које је поклонио својој ћерки Гордани кад је постала учитељица.
За недељу дана, колико је трајала изложба, у библиотеци је одржано неколико занимљивих часова и радионица са ученицима млађих разреда. Посебна драж ове изложбе била је могућност да посетилац узме у руке и прелиста сваку појединачну изложену књигу, с дужним поштовањем и пажњом, наравно. 


Да се људи описмене

поставио/ла Сл. Јурић 29.08.2015. 22:42   [ ажурирано 29.08.2015. 22:43 ]

Вук је хтео где год крене да се људи описмене

Баш под овим називом пропарадили смо кроз град у част 150 година од смрти Вука Караџића, 21. октобра 2014. уграбивши последњи леп октобарски дан. Већ те ноћи почело је невреме и јесење кише. 
А план за тај лепи, парадни дан у октобру је био и исти и различит у односу на прошлогодишњи. Иста је била путања: школа - угао главне и уске улице - гимназија - библиотека - школа. Другачија је била тема.
Вукове умотворине и наше рукотворине

У овогодишњој паради учествовали су сви прваци и ученици Клуба читалаца од 2. до 3. разреда наше школе. Прваци су направили слова азбуке, а остали, чланови Клуба, правили су транспаренте са кратким народним умотворинама: пословицама и изрекама, брзалицама, загонеткама и питалицама. На сваком стајалишту по један разред је представио Вукове умотворине са својих рукотворина - транспарената. На углу узане и главне улице други разред, код библиотеке око споменика Вељка Петровића трећи разред, а у школском дворишту - четврти разред. Умотворине на рукотворинама представљене су првацима: постављањем питања, читањем и тумачењем онога што су на трансперентима носили, а почиње на одређено слово. Нашло се ту и родитеља који се пратили своју децу с нама у паради, као и пролазника који су у први моменат сви листом мислили да штрајкујемо. Прваци су највише и најрађе учествовали у одгонетању надвикујући се кад дају одговор.
Ову необично колону предводили су и чували, налазећи се на зачељу и прочељу, добошари. Они су успостављали ред, отпочињали и завршавали представљање стиховима песме Ранка Симовића Вук Караџић по којима је наша овогодишња парада и добила име.
 
Посадисмо слова и прострсмо умотворине

На крају параде, у школском вртњаку групица првака учитељице Бранке Радовановић посадила је у школској башти слова да нарасту до мудрости из народних умотворина које је здушно прикупљао Вук. Прваци ће их заливати знањем, читањем и лепим понашањем. Група читалаца из 2. разреда учитељице Драгане менчик по грму је прострла своје транспаренте са мудрим речима.Главни јунак једне књиге

поставио/ла Сл. Јурић 29.08.2015. 22:38


Месец књиге у 2013. години, смеђи октобар, у ОШ "Свети Сава" у Бачкој Паланци обележили смо парадом књига која постаје наша традиционална масовна манифестација. Михољско лето нам је ишло на руку па смо се пресвукли и по граду тркнули.

Како смо се упарадили

  1. осмишљавањем транспарената посвећених књизи и читању, које смо у паради носили;
  2. маскирањем у омиљене јунаке  Главни јунак једне књиге који су се представили на крају параде
  3. изложбом транспарената на паноу испред библиотеке.

Пусти бригу, узми књигу

поставио/ла Славица Јурић 29.08.2015. 22:22   [ Ажурирао/ла 29.08.2015. 22:34 Сл. Јурић ]

У Дечијој недељи ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке покренула је лепу акцију под називом Парада књига. Пусти бригу, узми књигу била је тема прве параде књига 2008. године. У тој акцији деца су парадирала кроз град носећи илустрације омиљених књига, или маскирани у јунаке књига, или на неки други начин упућују на књигу. Сјатили су се у дворишту градске библиотеке где су направили смотру својих скечева и квиз у којем је публика погађала о којој књизи је реч.
 
Парада књига

Октобар је месец књига - то свако зна!
Тад на Сајам идем ако нисам сувише млад.

А ако си за Сајам сувише мали...?

Октобар је месец књиге - то знају сви!
Е, тад у параду књига ступамо ми!

Давно су још библиотекарка и учитељица Бранка дошле на идеју да месец књиге обележе оживљавањем књига: да се читаоци да поистовете са књигама, књиге да добију душу читаоца, добију ноге и чудесна отелотворења, изађу из зидова библиотеке, сиђу са полица у собама и прошетају градом, уз удараљке и песму, весело.
Та је манифестација постала традиционална. Одржава се у Дечијој недељи ако нас киша не омете. У менију лево су сведочанства са парада о којима имамо фото и видео-документацију.1-5 of 5