Дани књиге


Сваки празник може да буде везан за књигу јер о теми тог празника или важног датума засигурно постоје књиге. Постоје и дани који су установљени као празници књиге. Такви су светски и међународни празници: Дан  књиге и ауторских права 23. априла, Дан дечије књиге 2. априла.  

У Клубу читалаца обележаваћемо не само дане књиге, него и писмености, језика, а када нека књига заслужује посебну пажњу, можемо да јој посветимо дан и осмислимо малу светковину само због ње, односно теме којом се бави.  

Активности које спроведемо забележићемо на овим страницама. С леве стране је мени до подстраница које су таквим светковинама посвећене.

Трампа књига

поставио/ла Славица Јурић 29.08.2015. 22:11   [ ажурирано 29.08.2015. 22:13 ]

Светски дан књиге – да се књиге не успавају

Како смо на јединствен начин обележили Светски дан књиге и ауторских права у априлу 2014. 

Са малим закашњењем обележили смо Светски дан дечије књиге. Нисмо јој дали да на полицама чами и спава, него да живи још хиљаду живота. Ево како.

Трампа књига


Рекламирај и трампи

Нико није знао шта значи трампа. А и како би знао кад данас све морамо купити. Некада се то другачије радило: ко има већи број неког производа или нешто што му није потребно, он размени са неким ко то нема, али има нешто што је њему потребно. Реч трампа звучи баш рогобатно, али је размена много лепа, поготово ако трампиш књиге.

Да не бисмо куповали нове књиге, тако смо и ми дошли на идеју да трампимо или разменимо књиге које смо прочитали за оне које још нисмо прочитали, а неко други их има и прочитао их је. Зато је сваки власник књиге требало, прво, да је прочитао и да му се допада; друго, да је представи и рекламира како би онај са ким се размењује знао каква је књига. Тако смо се упознали и са значењем и значајем рекламе и направили рекламе за своје прочитане књиге.

Нема књига сирочића

Прво смо их изложили, и на одморима гледали. А онда је почео преглед понуда, објашњавање и убеђивање и размена. Очас посла добар посао сви су склопили! Треба ли да кажемо да ниједна књига није остала сироче, да је баш нико није хтео. Све смо разменили.

Али, било је чланова Клуба читалаца који нису желели да учествују у акцији јер иако су књиге прочитали, воле да их имају и даље. Њима је после било жао што нису учествовали.

Шта да вам причамо даље – већ преко празника, нови власници су прочитали „нове“ књиге. 

Граничници и трејлери за књиге

поставио/ла Сл. Јурић 29.08.2015. 21:39   [ Ажурирао/ла 17.09.2015. 14:52 Весна Гошовић ]

У оквиру обележавања Дана школе ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке 10. маја 2013. године организовали смо активност за све ученике, чланове Клуба читалаца: млађи ученици су правили граничнике за књиге, старији су правили трејлере за омиљене књиге које желе да препоруче осталима.
За преглед у пуном режиму кликни на сваку сликуОд кућица са вратима и цветова 
до веза и калиграфских слова

Учитељице Д. Менчик, Ј. Васојевић, С. Чулић, О. Самарџић, А. Дамјанов, Б. Радовановић са ученицима , љубитељима лепе речи, правиле су обележиваче за књиге. Радило су групама , сходно могућностима деце.
Ученици првог разреда су украшавали обележиваче фломастерима, шарама и цртежима карактеристичним за осмогодишњаке. Ученици другог разреда оживели су своје радове користећи вез и колаж технику, мотивисани садржајима прочитаних књига. Ученици трећег разреда  служили су се комбинованом техником и различитим материјалима, те стварали мотиве из свакодневног живота на својим обележивачима.
Озбиљно су приступили раду ученици четвртог разреда, који су калиграфским шарама, тушем и пером, цртали необичне мотиве, додавали светлуцаве украсе и створили изузетно лепе радове. 

У недељи посвећеној Дану школе, тачније 14. маја 2014. године, чланови Клуба читалаца, ученици петог и шестог разреда израђивали су трејелере за књиге у алату Фото-прича (Photo Story). Први и најважнији корак  био је избор омиљене књиге, затим цртање сцена из књига, насловних стране и осмишљавање пратећег текста. Сав тај материјал ученици су обрадили  у програму и направили фото-приче.

Уживајте  у радовима!Највећа књига у школи

поставио/ла Славица Јурић 29.08.2015. 21:30   [ Ажурирао/ла 29.08.2015. 21:36 Сл. Јурић ]

Књига заслужује да се слави. Свакодневно смо окружени њима чак и кад нисмо образовани, чак и кад радимо послове који немају много додира с књигом.  У књигама је сабрано све знање човечанства и њих је толико да бисмо могли сваког тренутка да је славимо. Ипак, то нико не чини. Постоје датуми који су утврђени и прихваћени у свету или у делу света дан када концентришемо сву своју захвалност, љубав и поштовање према књизи, обележавајући га на неки посебан начин. 

Најрабљенији реквизит 

Једна лепа активност поводом Међународног дана дечије књиге у ОШ "Свети Сава" у Бачкој Паланци дала је најрабљенији школски реквизит. Тај реквизит су две веееелике књиге од картона. По својој величини не би баш могле ући у Гинисову књигу рекорда, али су највеће у школи, а и у свим школама у околини, колико нам је познато. Те две књиге направили су ђаци давно и свих ових година, служе нам за најразличитије сврхе: као позоришно помагало у школским приредбама, као подлога за изложбе ђачких радова, као украс током празника и свечаности… 

1-3 of 3