Читалачке завршнице

 
Година је при крају, јесмо ли сви на броју

На крају школске године се пребројавамо и частимо. Организујемо завршнице и радно и парадно: 
 • радионица или активност којом се припремамо за следећи циклус
 • анкетирамо учеснике да сазнамо како је било и како би могло бити следеће године
 • поделимо похвалнице
 • прогласимо најуспешнијег читаоца

https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/0B8nXbQwr0WkUd1h2RFRaSEx4Vnc/view?usp=drive_web

Завршница 2016. БП

поставио/ла Сл. Јурић 28.09.2016. 01:05   [ ажурирано 28.09.2016. 01:16 ]


И завршница и почетница

Читалачка завршница у у ОШ "Свети Сава" заправо је била почетница јер на крају школске године није било радионице само су проглашени и награђени амбасадори читања. Тако је завршница-почетница одржана  у суботу, 10. септембра 2016. године. Ученици 3. 4. и 5. разреда којима је те суботе Клуб био најпречи упознали су се значењем речи манифест, попричали у пару и написали своја правила и садржаје за манифест Клуба читалаца. Текст и илустрације залепили смо на некадашње картоне читалаца и књига (зелене и розе). Неке од садржаја погледајте у фото-албуму.
Амбасадори читања у 2015-2016. години добили су посебан задатак - да представе себе и опишу како су постали амбасадори читања. Њихове исповести налазе се на страници амбасадора читања.
Клуб читалаца - септембар 2016.


Манифест читалаца


Завршница 2015. БП

поставио/ла Сл. Јурић 30.08.2015. 14:00   [ ажурирано 17.09.2015. 15:28 ]

Чланови Клуба читалаца у ОШ "Свети Сава" први пут су учествовали у завршном додељивању похвалница и награда за најуспешније ученике у школској 2014/15. години.
Крајем маја 2015. уприличена је завршна свечаност, а ускоро и наградна екскурзија за све изузетне такмичаре и учеснике ваннаставних активности. Испред Клуба читалаца похваљени су по један ученик из сваког разреда млађег узраста и један ученик из предметне наставе који су истовремено носиоци титуле амбасадор читања:
 • Aна Вајагић - 1. разред
 • Мирка Клајнер Ђуровић - 2. разред
 • Марија Болтић - 3. разред
 • Борис Августинов - 4. разред
 • Петар Штрбац - 5. разред
https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/0B4n2pkJZiow_a25tVmJjOEZTX1k/view?usp=drive_web

Амбасадори читања добили су књиге на завршној школској свечаности


Сви учесници Клуба читалаца добили су похвалнице на завршној радионици коју су водиле учитељице Драгана и Бранка

Завршница 2014.

поставио/ла Сл. Јурић 30.08.2015. 13:47   [ Ажурирао/ла 30.08.2015. 13:54 Славица Јурић ]

У јуну 2014. неки су већ били увелико на распусту и брчкали се у мору кад смо организовали читалачку завршницу. По обичају, на завршници смо сумирали резултате и давали идеје за иновације у Клубу следеће године. У складу са тим иновацијама текла је и радионица на завршници. Млађи ученици су цртали своје аватаре, а старији их радили у веб-алатима за креирање аватара. А иновација је...
Па, овај сајт. Решили смо да све садржаје пребацимо са блога на сајт и да ученици добију своје веб-странице на посебном сајту где ће да воде своје онлајн читалачке дневнике. За то ће користити школски налог: добити своје имејл-адресе и приступ сајту.

Читалачка завршница - јун 2014.


Читалачки утисци - кликни на слику да их прочиташ

https://drive.google.com/a/el-skolasvetisavabp.edu.rs/file/d/0B8nXbQwr0WkUNGEySTM0TGZKZ2s/view?usp=drive_web

Завршница 2013.

поставио/ла Сл. Јурић 30.08.2015. 13:38   [ ажурирано 30.08.2015. 13:39 ]

Три у један

У школској 2012/2013. години завршницу Клуба читалаца у ОШ "Свети Сава" у Бачкој Паланци омело је нешто у јуну тако да смо је померили за сам почетак септембра. Пошто се почетком септембра слави Светски дан писмености, одабрали смо тај датум да обележимо празник, завршимо претходну годину и започнемо наредну.


Писмен није само ко читати зна

Иако смо завршницу-почетницу заказали у суботу, 7. септембра 2013. дошло је нешто преко 40 ученика који те суботе нису отишли у госте, на рођендане, спортске турнире, излете с родитељима, куповине с теткама….

На двосатној радионици прво су стари клубаши изнели утиске о прошлогодишњем искуству, а затим су помогли новима објашњавајући им како приступају онлајн Клубу читалаца. Затим су сви попуњавали анкету која је наставницима била путоказ шта да ове године мењају, допуњавају. Тако смо и обогатили активности неким од тих предлога:

 • увели страницу за вршњачке препоруке књига којих нема међу онима које су наставници препоручили; 
 • увели вредновање беџевима; 
 • осмислили више активности уживо током године.

Прикључили су нам се и нови ученици и нови учитељи и наставница српског Гордана Вујовић.

Завршница 2011.

поставио/ла Сл. Јурић 29.08.2015. 23:06   [ ажурирано 29.08.2015. 23:19 ]

Клуб читалаца започет је школске 2010/ 2011. експериментално и огледно као замисао два школска библиотекара из двеју школа: наше и ОШ "Браћа Новаков" из Силбаша. Из наше школе, поред библиотекарке Славице Јурић, била је укључена наставница српског језика Ксенија Суђић и учитељице Драгана Менчик и Бранка Радовановић. Из ОШ "Браћа Нованов" укључене су биле библиотекарка Марија Милосављев и две учитељице.Прва читалачка завршница због тога је била организована 14. јуна 2011. године у нашој школи као сусрет читалаца из двеју школа, читалаца који се раније нису видели. 
На завршници сви су ученици добили похвалнице и значке и учествовали у радионици Постоје ли модерне принцезе

Постоје ли модерне принцезе

Још чувамо продукте радионице која је била изузетно успешна. Те године чланови Клуба гласали су за најбоље књиге месеца и десило се да је чак неколико књига било о којекаквим принцезама, правим, размаженим, бајковитим... Зато смо радионицу посветили принцезама јер смо били сигурни да је свако од присутних прочитао бар једну књигу о принцези. Сценарио радионице приложен је на дну ове странице, а продукте погледајте детаљније кликом на сваку слику.


1-5 of 5