Пошаљи ми писмо


Прва ствараоница: октобар- децембар 2014. године

Ствараоница за ученике од 5. до 8. разреда посвећена писму као књижевној форми траје до краја 1. полугодишта. Почиње једном скитаоницом, затим радионицом и након тога ученици стварају самостално или у тиму. 


Мало добро воље да нам буде боље

- скитаоница: посета пошти у Бачкој Паланци на Светски дан поште 9. октобра - 

Израз из наслова заправо је слоган једне акције у свим поштама Србије којом се поште утркују да среде свој простор тако да буде пријатан за кориснике поште као и за запослене. Будући да смо и ми корисници поште, трагом акције посетићемо пошту у нашем граду баш на Светски дан поште 9. октобра.

Иако младе генерације комуницирају највише путем телефона и Фејсбука, писмо је још увек масовни вид комуникације, било физичко писмо, било електронско. У кратком анимираном филму погледајте кратак историјат преношења информација у различитим етапама развоја човечанства и у различитим културама и деловима света.


Материјали о пошти у Србији
Посленици и посланици

- радионица - 

Иако их само једно слово разликује, речи посланик и посленик нису истог значења. Посланик је реч која означава човека који је негде послат са одређеном мисијом - задатком који треба да обави. Посленик би био архаични облик речи за означавање човека који је нечим упослен, радан човек. 
На Светски дан поште и поводом писама мисмо били и једно и друго.
  1. Посланици - послати испред школе у паланачку пошту са задатком да у пошти сазнамо како путују пошиљке и зашто се 9. октобар слави као Светски дан поште.  
  2. Посленици ћемо бити након тога јер ћемо мотивисани посетом пошти радити (пословати) с писмима, прво нашим, а затим с писмима која су постала књижевно дела. 
Сусрет ученика од 5. до 8. разреда поводом и након посете пошти укључује:
  • сабирање утисака о посети пошти
  • преглед препоручених веб-сајтова ради трагања за кључним информацијама о пошти и Светском дану поште
  • писање и адресирање дописне карте/ разгледнице/ писма
  • пријављивање на свој налог и постављање првог поста о новим речима које смо сазнали из Поштанског речника и које богате нашу општу културу и речник (на пр. речи коресподенција и тисковина
  • навигација и преглед сајта Клуб читалаца и упутства за израду самосталних/ групних радова.

Посланица (писмо) као књижевна форма

 - самосталан и тимски рад - 

Писмо је, вероватно, најинспиративнија форма за многе књижевнике и писце. Често се дешавало да аутор писма није ни желео да напише књижевно дело, него је писао стварна писма па је од њих накнадно настало књижевно дело или документација о његовом животу. Тако је сликар Винцент Ван Гог о својим невољама и мислима редовно писао свом брату, који га је издржавао и био му подршка, па је од тих писама настало књижевно дело Писма брату. Ни писац Џејмс Џојс није намеравао да своју љубав обелодани кад је писао својој драгој, али су Писма Нори (тако се звала жена коју је волео) објављена као посебно дело. Исту су дбину су доживели рецимо француски песник Елијар и његова Писма Гали, жени за чију су се љубав борили он и сликар С. Дали. Писма чак не морају да имају примаоца да бисмо их писали. Људи су их писали неком непознатом, као разговор са самим собом или фиктивним пријатељем и по томе су најсличнија дневницима. Несрећној девојчици Ани Франк њен дневник је помогао да лакше поднесе многе патње. 

С друге стране, писци су често намерно посезали за писмом као формом својих дела. Та дела припадала су најразличитијим жанровима: песмама, религозно-мисаоним делима, романима и приповеткама, путописима... Писмо као форму срећемо и у популарној музици, па и Марчело има своју реп-верзију Писма брату

Писмом као формом за најразличитије жанрове бавићемо се у овој ствараоници. На дну ове странице наведена су та дела по разредима и линкови до страница са кратким приказом тог дела. У зависности од разреда, бирајте дело предвиђено за ваш узраст, при чему можете бирати и за годину дана млађи узраст, али не и за узраст старији од вас. 
Приказан је следећи број ставки: 7
РазредКњига/ делоАуторЖанр
Сортирај 
 
Сортирај 
 
Сортирај 
 
Сортирај 
 
РазредКњига/ делоАуторЖанр
5.  Писмо мајци Сергеј Јесењин поезија (С. Јесењин) 
5. Солунци говоре Антоније Ђурић писма 
6.  Писма из моје ветрењаче Алфонс Доде збирка приповедака 
7. (може и 8.) Писма из Италије Љубомир Ненадовић путописи 
7. (може и 8.) Писмо Татјане и Оњегина А. С.Пушкин писмо у стиховима 
7. (може и 8.) Дневник Ане Франк Ана Франк дневници 
8.  Химна љубави апостол Павле химнично, мисаоно-религиозно писмо 
Приказан је следећи број ставки: 7
Comments