Буквар - књига фина од давнина

Током новембра и децембра 2015. трајале су радионице - маштаонице поводом буквара. У радионицама су учествовали ученици свих узраста ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке. Два основна циља радионица су:
  1. развити и неговати свест о вековном континуитету писмености од глагољице, преко старе ћирилице до данашње ћирилице
  2. открити дубља и пренесена значења речи "буквар" као основних знања за различите врсте писмености, не само алфанумеричку које су нам потребне за живот. 

Други и трећи разред

Двадесет пет ученика 2-3 и 3-3 одељења су свој рад започели упознајући једни друге са књигама из којих су научили слова и описменили се. Откривали су једни другима на који начин су учили да пишу уз помоћ буквара и почетнице. Тумачили су значење речи буквар и откривали поруке које нам шаљу различити симболи. Осмислили су симболе за Буквар школе који су се односили на значајне и важне ствари које деци много значе у школи. Открили су да постоје различите врсте буквара.
Следећу активност су обогатили родитељи, баке и деке који су радили и стварали са децом. Гости су нам открили како су они некада учили и шта су им стечена знања омогућила. Родитељи и деца су заједно радили на осмишљавању и изради Буквара поштовања.

Четврти разред

Петнаестак ученика 4. разреда свој рад су започели првим данима у школи и описмењавањем писца Љубомира Симовића. Открили су шта му је све писменост омогућила, и упоредили кога су они засада упознали са списка књижевних јунака које овај писац помиње. Оживели су слова Мапирали су пут писменост и то је био интересантан и тежак задатак јер пут до писмености није лак. Затим су се бавили откривањем тајни једног буквара Божидара Тимотијевића. Ни то откривање није било лако, али је било лепо јер је то, кажу, најлепши буквар на изложби. 

Старији узраст

Ученици старијег узраста започели су радионице обавезом да направе интервју са одраслима и сазнају како су они учили прва слова; тај запис донесу у било ком формату. Од такве грађе правили су аутентичан текст. На радионицама су се бавили оживљавањем слова наших писама - глагољице и ћирилице, њиховом актуализацијом, а сваки разред има свој буквар чија значења даље тумачи и поводом њих аутентично ствара. 
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
ċ

Прикажи
упоредни сценарио радионица за два узрасна нивоа ученика  04.12.2015. 03:11 Сл. Јурић
Comments