У потрази за витезовима

поставио/ла Драгана Менчик 22.10.2017. 08:29
У суботу 23.09.2017. године чланови Клуба читалаца ОШ " Свети Сава" из Бачке Паланке посетили су манифестацију Дани европске баштине у Бачу. Тема ове активности била је проширити знање о витештву средњег века и сазнати на који начин се чува витешко наслеђе код нас.

Темом витештва смо се бавили вођени жељом да откријемо ко су и какви су били витезови; на који начин су стицали титулу и чиме су се у животу руководили; ко су најзначајнији витезови у средњевековној Србији; шта су нам оставили у аманет, а својим животима и делима показали које вредности човека чине великим. О свему овоме сазнали смо у оквиру радионица и активности које смо у Клубу организовали. Сазнање да у Србији и свету постоје многа витешка удружења и витешки турнири, навело нас је да трагамо за таквим удружењима. И гле чуда! У нашем граду постоји Удружење витезова, као и у многим градовима наше земље. Они се окупљају вежбају, посећују турнире на којима својим костимима, оружјем и борбама оживљавају прошло време. 
Пожелели смо да такав један наступ видимо уживо. Наши родитељи су радо прихватили да нас одвезу, па смо се упутили  у Бач, тачније Бачку тврђаву, како би видели остатке средњевековног утврђења и витезове нашег времена. Обићи тврђаву и слушати причу о владарима витезовима, биткама, начину живота у средњем веку било је занимљиво. Е да су витезови чували утврђење или кулу коју смо обишли, био би то доживљај. Али организатори сместише витезове на позорницу, да одатле покажу како се брани част и штите слабији. Е то се некако не укопи у нашу представу о правим витезовима. Више су нас подсетили на модерне јунаке филмова и игрица. Но оно што охрабрује јесте потреба да живи сећање на витезове и да је много младих, међу којима су и наши бивши ђаци, у витешким удружењима. Можда бисмо могли удружити снаге и разменити знања ,тачније позвати младе витезове нашег времена на наше радионице, укрстити оружје у знању и учити једни од других. А онда се можда једног дана сретнемо на неком озбиљном витешком турниру,  руковођени високим моралним начелима и витешким кодексом.
Да се и у вери може бити велик видели смо у манастиру Бођани који смо такођe посетили.

Comments