Новости.Почела пупинизација

поставио/ла Сл. Јурић 14.03.2016. 06:07   [ ажурирано 14.03.2016. 06:46 ]


Радионице о животу и делу Михајла Пупина у ОШ "Свети Сава" у Б. Паланци почеле су почетком марта по следећем распореду:
 • петак у 12.00 за уечнике млађег узраста
 • среда - 6. час за ученике старијег узраста
Кроз радионице ученици ће:
 •  се упознати са Пупиновим животом и великим и значајним делом Михајла Пупина: детињством и приликама у Војводини и Европи, америчким друштвом у којем је успео, школовањем, његовим односом према мајци, Идвору и српској традицији, научним радом и изумима, патентима, националним и добротворним радом
 • сажимати оно што су сазнали и креирати изложбу
 • читати делове Аутибиографије и књиге "Ромаса машина" М. Пупина и тумачити и писати о њима
 • иницирати Фестивал науке 
У радионицама користимо разнолику грађу која је постављена на страници Ствараонице

Пупни даље!

Буквар - књига фина од давнина

поставио/ла Сл. Јурић 28.11.2015. 19:27   [ ажурирано 28.11.2015. 19:30 ]

Под овим називом који је варијација једног од буквара на изложби буквара у ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке, организоване су и одржане радионице о букварима током новембра и трајаће и у децембру.
За чланове Клуба читалаца радионице се одржавају по следећем распореду:
 • за 4. разред четвртком предчас (12.15) или након 5. часа, водитељ Славица Јурић
 • за 2. и 3. разред по договору са учитељицама Б. Радовановић и Д. Менчик
 • за 5 - 7. разред петком предчас или псоле часова, водитељ Славица Јурић
Радионице ће трајати 3 седмице или по потреби. Током радионичких активности у гостима старијим ученицима Клуба били су ученици Клуба читалаца из ОШ "Браћа Новаков" из Деспотова са наставницама Маријом Милосављев и Душком Јањић.

На затварању изложбе "Од инока Саве до наших дне" имали смо гошће из Ниша - учитељице Гордану Јовановић и Дијану Јовановић. Током два дана посете присуствовале су радионицама, посетиле часове учитељице Драгане Менчик, учествовале у стручном скупу. 

Растемо

поставио/ла Сл. Јурић 17.09.2015. 14:58

Од школског до међушколског пројекта

Драги читаоци, 

садашњи, прошли и будући, срећан и берићетан почетак нове школске године!
Од ове 2015/ 2016. школске године пројекат Клуб читаоца добио је нове чланове, нове школе учеснице. Лого тих школа налази се у десној бочној траци пре списка књига по разредима. То су:
 • ОШ "Свети Сава" Бачка Паланка
 • ОШ "Краљ Петар Први" из Ниша
 • ОШ "Ђорђе Крстић" из Београда
 • ОШ "Браћа Новаков" из Силбаша
Овај сајт и даље све школе и сви читаоци користе за приказ књига и пратећих читалачких активности, а читалачке дневнике свака школа води за себе на посебном сајту. Они ће бити видљиви или невидљиви за јавност у зависности од тога како се школа одлучи.

Добро дошли братски градови и села, сестринске школе! 

Добар ветар у крила новим читаоцима!

Голицање ума

поставио/ла Славица Јурић 04.03.2015. 07:27   [ Ажурирао/ла 30.07.2015. 08:04 Сл. Јурић ]

Ствараонице за ученике 5. разреда одржаћемо 12. и 26. марта 2015. године после часова.

Све о дугоухом створењу у школи

Има једна животињица која се често помиње у школи. Има дуге уши и широк осмех, а може се наћи у клупи, на одмору, у тестовима, свуда где је ђака и учења. Симпатична животињица, често изазива салве смеха. На пример, ако је питате која би то животиња могла да буде, одговорила би: зец. Није увек пријатно поистовећивати се са том животињом, а поготово ако те други тако препознају. Али, шта урадити да се то не деси? Све у вези са том животињом и о томе шта ради и како се затекла у школи биће тема 1. радионице.

Припрема за 1. април

Ако се питате како се то може голицати ум, одговор је једноставан  - шалом. Али, има шала и шааала, хумора и пуког бенављења, смејања и подсмехивања, досетки и добацивања, и анегдота у којима може да ти не буде ништа смешно ако си дозволио да ти израсту уши животињица са 1. радионице.  Има и комике која уопште није смешна кад се ради о твојој кожи коју су други разапели да се нашале на твој рачун. Има ставри које су ти смешне тек много касније. Ма, свашта има, већ смо вам заголицали ум и припремили га за 2. радионицу посвећену шали и хумору.

Сви у Дино-парк

поставио/ла Славица Јурић 22.10.2014. 16:17   [ Ажурирао/ла 30.07.2015. 08:02 Сл. Јурић ]


Шта је Дино-парк и ко и зашто иде

Чланови Клуба читалаца ОШ "Свети Сава" у суботу, 25. октобра 2014. године посетиће Дино-парк у Београду, на Калемегдану. 
Дино-парк није београдска поставка, него стална поставка Природњачког музеја у Свилајнцу који је страдао у поплавама пролетос. У Београду само гостују до новембра па зато и журимо да видимо доносаурусе у природној величини, али и да помогнемо Музеју да се опорави од поплаве.

Ова посета је планирана као завршна активност радионица о књизи Диносауруси. Након три радионице ученици 2, 3. и 4. разреда  су изучавали живот на планети Пангеа, врсте и особености диносауруса, закључивали и образлагали мишљења о њиховом нестанку. Ученици ће проширити и употпунити своја знања о диносаурусима радећи на терену, у Дино-парку, уз помоћ истраживачких листићима. Припремите се за истраживање!
Програм посете

Полазак је планиран за 10 часова. Боравак на Калемегдану је од 12  до 17 ч. 

План активности: 

 • обилазак поставке са задацима;
 • пауза за ручак (деца носе ручак од куће); 
 • посета Природњачком музеју (у оквиру музеја налази се продавница са интересантним сувенирима и књигама које деца могу купити); 
 • шетња Калемегданом

Деца треба да: 

 • попију таблету против мучнине; 
 • понесу воду и грицкалице (у аутобусу могу јести само плазма кекс и грисине); 
 • понети седалице, пероницу, свеску или блокчић

Повратак у Паланку планира се око 19 ч. 

Вође путовања и радионица о диносаурусима су учитељице Оливера Самарџић и Драгана Менчик. Срећно!                     

Почињемо

поставио/ла Славица Јурић 11.10.2014. 01:39   [ Ажурирао/ла 30.07.2015. 08:00 Сл. Јурић ]

Драги млади читаоци, 
Клуб читалаца за 2014/ 15. годину почиње са радом мало касније ове године због селидбе ресурса са блога на овај веб-сајт. У Дечијој недељи Клуб је почео с радом, иако још није све пресељено, али ви већ читате и то је најважније. Ево како је почео.
               Није све у снази...

 Има нешто и у величини! Ученици млађег узраста од 2. до 4. разреда у петак, 10. октобра започели су маштаонице - радионице критичког читања и размишљања о књизи Диносауруси. У складу са величином ових чудесних животиња и њихова група је ооооогромна. На првом сусрету једва су стали сви у библиотеку, па ће их учитељице Драгана и Оливера поделити бар у две групе. Они ће се састајати петком цео октобар, а њихова дружења укључују и посету изложбу макета диносауруса у Београду. 
Срећан рад и поштујте правило које смо увели ове године: сваки члан Клуба мора и да води читалачки дневник, не само да паметно размишља и ствара, као што је могло протекле године. 
Пошаљи ми писмо

Ученици старијег узраста почели су своје ствараонице у четвртак, 9. октобра,  на
Светски дан 
поште посетом паланачкој пошти јер ће се они бавити писмом као књижевном формом. Њих није било тако много као млађих ученика, али су упознали своје поштаре. 
Други сусрет испланиран је у среду, 15. октобра. На њему ће размотрити материјале добијене у пошти, каквих све писама има, упознати се и пријавити на своје читалачке дневнике и добити упутства за самосталан и тимски рад у својој јединственој ствараоници. 
Да подсетимо, они имају тематске блокове читања и писања посвећене једној теми, али различите књиге за сваки разред. Први тематски блок су писма.

1-6 of 6