Шта то чује ухо моје

Музика тражи уши - збирка приповедака Дејана Алексића
Све је музика, ако није бука
 
Музика столетних шума, тонови које нам преноси несташност ветра; музика вода коју је запамтила једна шкољка; раст липе у дворишту; жубор реке и река речи језика храниоца... Све је то музика.
О таквој музици у природи, ритму и тоновима бавимо се у првим радионицима подстакнути невероватно маштовитим и духовитим причама Дејана Алексића. Као што је писац био подстакнут пернатим и другим инструментима око себе да нам шапне тајне тонове ствари и догађаја, тако и ми подстакнути његовим причама откривамо скривена значења.
Ослушкујемо пријатне и непријатне звуке, пратимо ритам језика и ритам живота око нас. Откривамо шта нам говоре речи, а шта тонови. 
Приписујемо тоновима значење и своја осећања, препуштамо се њиховим таласима. 

Река речи
За оперу се уши перу

Али, постоји и музика коју човек ствара музичким инструментима које је такође човек створио. Усудили смо се да се бавимо накомплекснијом музиком коју је човек створио. Можда због њене сложености, а можда због нечег другог та је музика у причи Музика тражи уши била на ивици да напусти свет јер је остала без публике. пронашла је уши једног Реље. 
Заједно са Рељом спашавали смо оперу од заборава да не би напустила овај свет: истраживали шта је опера, из чега се састоји, ко је ствара и изводи, на кавим местима се изводи и којим гласовима. Добро припремљене уши за оперу слушале су чувену оперу Травијата у СНП у Новом Саду. 
   
Слика садржи мапу са основним подацима о опери и сликама композитора опере. Кликни на њу да је видиш у пуној величини.
Да би мапу у потпуности истражио и разумео, погледај је на мрежи ОВДЕ. Ако у концептима мапе видиш мале четвртасте иконице, кликни на њих, па на назив да би ти се отворили уграђени ресурси..
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
ċ

Прикажи
  13.02.2015. 07:03 Славица Јурић
Comments