Почетна‎ > ‎

О Клубу читалаца

Клуб читалаца је дугорочни школски пројекат ОШ "Свети Сава" из Бачке Паланке који је прерастао у међушколски. Намењен је ученицима свих узраста основне школе који воле да читају или желе да развију способности разумевања текста, критичког промишљања текста и стваралачког односа према прочитаном. Активности Клуба одвијају се уживо у школи/ школској библиотеци и онлајн, на овом сајту.
Уживо 

Клуб има више активности током године.

Светковине 
обухватају обележавања празника и значајних датума везаних за књигу, језик и лепу реч пригодним програмима, радионицама и др. међу којима се традиоционално у Дечијој недељи поводом месеца књиге одржава Парада књига. 

Маштаоница 
је редовно окупљање најмлађих читаоца у радионицама поводом пробраних књига у којима се једна књига проучава са више становишта уз помоћ техника и поставки педагошког концепта "Читањем и писањем до критичког мишљења". 

Ствараонице  
представља понуду тематских мини-пројеката и истраживачких подухвата за ученике старијег узраста којима они медијски проширују књигу која се налази у оквиру одабране тематске ствараонице. У мини-пројектима могу да учествују и млађи ученици, а најлепши су кад се активности одвијајау паралелно у свим школама учесницама. 

Скитаоницу 
чине пажљиво припремљене и реализоване посете позоришту, биоскопу, музејима, изложбама и поставкама и другим културним манифестацијама и институцијама након којих се воде дебате и други облици поновног приступа прочитаном и доживљеном. Најлепше би било када би у таквим скитњанма могли да учествују ученици свих школа учесница. 

Читалачке завршнице 
организују се на крају године када се деле похвалнице свима који су учествовали, награде најбољим читаоцима - амбасадорима читања. Читалачке завршнице, у складу са могућностима школе и учесника, могу да се одрже за све школе учеснице на једном месту. 

Онлајн 

Веб-сајт представља зборно место, дигиталну читаоницу, огласну таблу Клуба. На њему су готово сви садржаји Клуба.

Књиге и теме 
Приказе књига и задатке уз књиге постављају наставници, учитељи и библиотекар и разврстани су по разредима. 
Одабране књиге за читање не укључују само лепу књижевност (романе, приповетке, песме, драме), него и научно-популарна дела (биографије, дневнике, аутобиографије, писма и др), као и неке дечије енциклопедије, бонтоне, занимљиве историје и слично. 

Причаоница
Причаоница је огледна форма Клуба која је засада идеја. Укључиваће форум форум који ће служити ученицима за:
  • дискусије и дебате
  • вршњачке препоруке књига и других корисних знања
  • помоћ и подршку

У причаоницу су добро дошли и родитељи да потраже савет или решење за  читалачке и родитељске дилеме.

Читализбор 

је место где износимо утиске - дигитална књига утисака; гласамо за повремено покренуте теме; објављујемо конкурсе на којима своју тему могу изабрати чланови Клуба или и други ученици школе.

Читалаторија 

Ово је наша кованица, сливеница од речи читалачка лабораторија за истраживања која повремено спроводимо међу ученицима, родитељима и наставницима. Упитнике и интервјуе спроводимо онлајн, понекад уживо, и резултате објављујемо на сајту. 

Саветник
служи за постављање допунских савета за читање и разумевање прочитаног, техничка упутства, линкове до корисних места и др.  Једино се он налази на сајти библиотеке школе:  http://biblioteka.el-skolasvetisavabp.edu.rs/ucenici/saveti-pisanje

Дневници читања 
Дигиталне дневнике читања свака школа има посебне. Могу да буду видљиви или невидљиви за јавност, како школа одлучи. На сајту Дневници читања сваки члан Клуба у тој школи добија дигиталну "свеку" - мини-блог на коме пише постове о свакој прочитаној књизи, одговарајући на питања или захтеве са маштаоница. Те мале свеске воде се по имену ученика и разврстане су по разредима. Да би могао да води свој онлајн читалачки дневник, сваки члан мора да има имејл адресу и сагласност родитеља. Сваки члан пролази одговарајућу обуку и има сталну помоћ библиотекара и наставника при вођењу свог читалачког дневника. 

Наши беџеви
Рад ученика прате и повратне информације дају наставници, учитељи и библиотекар у коментарима испод сваког написаног поста. Повратне информације ментори дају најкасније 10 дана, оптимално је 7 дана. У складу са изабраним задатком о књизи, сваки рад бива награђен једним од четири беџа који носе одређену тежину: 
  • жути за памћење и разумевање прочитаног;
  • плави за способност тумачења прочитаног;
  • зелени за аутентичност, способност вредновања прочитаног и креативан односа при чему се на основу прочитаног ствара нешто ново;
  • црвени је џокер беџ за ученике који учествују у изузетним активностима и представљају књиге ван Клуба читалаца, као и за оне који напредују у тој мери да су способни не само да прикажу књигу, него и да поставе питања за другаре.