Иницијални упитник

поставио/ла Сл. Јурић 30.08.2015. 14:49   [ ажурирано 30.08.2015. 14:52 ]
У септембру 2013. године у ОШ "Свети Сава" у Бачкој Паланци спровели смо иницијално анкетирање једног дела ученика чланова Клуба читалаца да бисмо сазнали њихова читалачка интересовања у погледу жанрова, очекивања и ставове у Клубу.
Ученици и наставница Ксеније Суђић на часовима грађанског васпитања обрадили су и приказали резултате анкете.

Анализа анкете

  1. Жанрови  које ученици највише воле да читају су песме и научно-популарне књиге, нешто мање бајке, док су приче, приповетке и романи, што је необично, при самом дну интересовања наших ђака. Дневници су убедљиво најмање интересантни. 
  2. Убедљиву победу је однела штампана књига у односу на електронску и звучну. Да ли је у питању навика, непознато или заиста изграђен став? 
  3. Када  заврше читање књиге, деца највише воле да је илуструју и насликају (и то велики број испитаника), а затим и да сами након тога стварају саставе, песме и слично; мали број се одлучио за драматизацију књиге, истраживање неког проблема везаног за ту књигу или неки квиз после читања, а за дописивање, измишљање нечег новог  нико се није изјаснио. 
  4. Када је реч о наградама, велика већина гласова је припала бољој оцени из српског језика, доста мање се одлучило за похвалницу на крају године; истицање јавно њиховог имена је мало интересантно, а најмање похвала учитеља или наставника и добијање новог задатка уз књигу. 
  5. Скоро сви испитаници су одговорили да би желели да имају чланску карту Клуба читалаца. 
  6. Скоро две трећине ученика жели да чита млађим ђацима најзанимљивије и најузбудљивије одломке из књига. 
  7. У омиљене дечје писце је изабран Ј.Ј.Змај, а доста мање су добили Љ.Ршумовић, Д.Максимовић, Б. Ћопић и М.Твен.Comments