8. разред‎ > ‎

Стилске вежбе

Рејмон Кено: Стилске вежбе
Београд, БИГЗ, 1993.

О аутору и делу

Рејмон Кено је француски писац који је живео и радио средином 20. века.
Слободно можемо да кажемо да је његова књига "Стилске вежбе" сумирала дотадашња достигнућа више наука и уметности (књижевност, музика, математика) и променила приступ и унела новине и у многе друге науке и уметности (психологија, позориште, стилистика...). 
Питаћеш се какве везе има математика и музика, или математика и књижевност. Има!
Својом књигом снажно је утицао и на наше уметнике, па је пред тобом издање које је превео и илустровао један од наших најбољих савремених писаца Данило Киш.
О писцу, о томе како је спојио математику, музику и књижевност, о томе како је његова књига извођена у позоришту, како је искоришћена у стилистици и психологији, погледај у презентацији испод. Биће ти занимљивије од континуираног текста. Презентацију и ресурсе у њој користићеш и за одговоре на задатке. Презентацију можеш  прегледати овде или на посебној страници ОВДЕ. У оквиру презентације имаћеш уграђене линкове, видео.снимке, мапе... Кликом на њих покренућеш их.


Include gadget (iframe)


Задаци уз књигу

1. ниво

Шта значи кад кажемо да проблем или појаву посматрамо из више углова? Из те чињенице да једну ствар можемо да посматрамо из више углова установи везу математике и књижевности у овој књизи. Затим одговори колико симбола има у језику као изражајном средству књижевности; колико симбола за бројеве као "језику" математику; колико нота којима се означавају тонови у музици. Шта од релативно малог броја ознака (симбола: слова, нота, бројева) може све да настане ако их комбинујемо. На крају прецизно и својим речима установи каква је веза ове књиге за музиком и математиком.
 
2. ниво

Зашто се књига зове Стилске вежбе? Шта се вежба? Колико различитих варијација истог текста има, а колико варијација цртеж дуговратог јунака? За које си функционалне стилове ти до сада чуо и учио? Користећи мапу функционалних стилова (по  Бранку Тошовићу) пронађи бар 10 стилова који су на мапи означени јачом нијансом боје, а Кено има вежбу у том стилу. Напиши стил и назив стилске вежбе и број странице у књизи. Изведи особености тог стила.

3. ниво

У  презентацији си сазнао да је на Кеноа пресудно утицао концерт на коме се изводила Бахова Уметност фуге. На задати текст о Баховој уметности фуге напиши бар три варијације различитим стиловима. Стилове сам смисли, немој да понављаш оне које је писац користио. Рецимо, реп-стил, народњачки, фенси, кибернетички, агресивно-претећи  итд. 
Задати текст 
Фуга је реч из латинског језика која буквално значи "бежати". У музичком смислу фуга је најсложенији и најразрађенији полифони облик у коме се имитације и варијације једне тема ређају по одређеном тоналном плану. Бах је своју "Уметност фуге" наменио инструментима са диркама, али могу да је изводе и други инструменти и камерни оркестри, па то додатно усложњава фугу и ствара нове инструменталне варијације. Бах је написао једноструку, двоструку, троструку фугу, а четвороструку није није завршио.

Уметност фуге (оргуље)


Comments