8. разред‎ > ‎

Стерео стихови

Стерео стихови: антологија рок-поезије у избору и преводу Драгослава Андрића
Београд, Народна књига, 1983.

О аутору и делу

Стихови популарне музике не проучавају се у школи, и нема их у читанкама и збиркама песама. То су стихови музике коју волите да слушате, и ма колико вам је битна само музика, без речи, тј. стихова, то не би било исто. Зашто стихове популарне музике нема у нашим читанкама? Једноставан одговор добићете од сваког наставника – то није права књижевност и култура. Музика коју слушате, а самим тим и текстови уз ту музику спадају у супкултуру, као неки нечист нус-производ  културе. Бадава ви сматрате да су народњаци неквалитетни, а љубитељи народњака да је рок-музика неквалитетна, заједно спадају у супкултуру! Супкултуру се готово може сматрати еуфимизмом (ублаженим изразим) за некултуру.

Ипак, многи рок-музичари  велики су љубитељи књиге. Неки од њих су на особен начин претеочили у своје стихове највеће песнике, оне чије дело представља врхнске домете културе. Многи су и музички образовани, а неки у својој музици варирају теме и мотиве из класичне музике, која је такође истинска култура. Нема младог човека који слуша рок-музику и који се неће побунити против тврдње да  је у рок-музици све безвредно и некултурно. Којим аргументима бране своје становиште?

У време кад прави антологију рок-стихова, њен састављач Драгослав Андрић више није био у цвету младости. Он је, међутим, сматрао да у рок-поезији има истинске уметности. Песме које је одабрао да стави у антологију представљају оне за које Д. Андрић сматра да имају вредност. Он их је разврстао хронолошки – по времену у ком су албуми издати тј. у ком су музичари стварали. Међу њима је и неколико рок-песама с наших простора. Обратите пажњу на њих, и то да ли познајете њиховог аутора, музику?


Задаци уз књигу

I ниво

Уколико у књизи постоји песма/е музичара или групе коју волиш да слушаш или ти је идол, напиши шта те плени у тој музици и у његовом/ њеном/ њиховом животу, наступу...

II ниво

Након читања, одаберите једну песму и протумачите је свим средствима којима тумачите и песнике из читанки и лектире, покушавајући да докажете да та песма није безвредна супкултурна појава, сумњивог уметничког квалитета, него истинска култура и уметност. При избору песме немојте се руководити музиком или групом, тј. музичарем који је изводи, него само квалитетом текста. Слободно можете поставити линк до песме, уколико је пронађете на Јутјубu или неком другом сервису.


III ниво

Урадите једну занимљиву вежбу. Пронађите рок-песму нашег музичара која се налази у књизи. Покушајте да је отпевате на начин како би је отпевали тзв. народњаци. Снимите себе или другаре који је певају као народњаци. Упоредите та два извођења, а затим образложите да ли сам текст губи вредност уколико се песма изводи у различитим музичким жанровима. Образложите свој договор, а снимак приложите у свој читалачки дневник.


Comments