8. разред‎ > ‎

Ромео и Јулија

Виљем Шекспир: Ромео и Јулија       

Београд, Култура, 1996.

О аутору и делу

Виљем Шекспир (1564-1616) био је један од најбољих драмских писаца Енглеске и сматра се једним од најталентованијих писаца свих времена. Најпознатија његова драмска дела су: „Краљ Лир“, „Хамлет“, „Отело“, „Магбет“…    Читајући уводни део овог књижевног дела ми наслућујемо да су две породице: Монтеки и Капулети у свађи. На главном тргу у Верони избија свађа која се завршава упозорењем кнеза Ескола. Ромео је заљубљен у Росалину, девојку из породице Капулетија. Породица Капулети организује забаву на коју долази и Ромео да би видео Росалини. Међутим, он на забави сусреће Јулију. Између њих се родила чиста искрена љубав. Ромео тек тада схвата прави смисао живота. Он и Јулија су се тајно венчали. У једној свађи Тибалдо, Капулетијев синовац, убија Меркуција, Ромеовог пријатеља. Он жели да освети смрт свог пријатеља и убија Тибалда.Он мора да побегне јер ускоро долази кнез. Кнез осуђује Ромеа на прогонство,али љубав према Јулији га спречава и он се крије код фрањевца Лоренца. Јулијини родитељи желе да је удају за Париса, угледног и богатог племића.Због вечне љубави на којој се заветовала удајом за Ромеа, она радије бира смрт него брак са Парисом. Фратар Лоренцо, желећи да спречи трагедију, даје Јулији напитак који би требало да је успава, а шаље Ромеу поруку да је жива. Нажалост, гласник није на време рекао Ромеу истину. Он одлази у гробницу Капулетијевих и мислећи да му живот  без Јулије нема смисла, испије отров и умире. Убрзо се Јулија буди и видевши да јој се муж убио, узима бодеж и убија се. Над мртвим телима деце завађени родитељи се мире  и схватају да је њихова неразумна мржња одвела у смрт двоје заљубљених.Задаци уз књигу

1. ниво

Као књижевни род, драма је много старија од овог дела насталог у 16. веку. Истражи када и где је настала драма, због чега се појавила и које су њене опште карактеристике. Такође,постоји и подела драмских дела на комедију, трагедију и драму у ужем смислу. Истражи њихове карактеристике и одреди којој врсти припада ова драма.

2. ниво

Протумачи стихове: „О, узми друго име! Шта је име?

                                      Слатким би дахом мирисала ружа

                                      Да јој и какво друго име дамо…“

У овој трагедији се јавља мотив забрањене љубави. Да ли сте читали неко књижевно дело са сличним мотивом? Упоредите га са овом трагедијом.

Ромео и Јулија су били спремни да животима бране своју љубав. На шта су све млади данас спремни да одбране своју љубав?

3. ниво

„Ромео и Јулија“ је трагедија и као такво књижевно дело трагично се завршава. Покушај да измениш крај ове трагедије, а самим тим и судбину главних јунака.


Comments