8. разред‎ > ‎

Радован Трећи

Душан Ковачевић: Одабране драме I
Београд, Стубови културе, 1998.

О аутору и делу

Aко досада ниси читао неку драму Душана Ковачевића, засигурно си гледао неки од култних филмова, снимљених по Ковачевићевим драмама: Ко то тамо пева, Маратонци трче почасни круг, Урнебесна трагедија, Балкански шпијун, Свети Георгије убива аждаху… Можда сте гледали и неку позоришну представу или одломак из ње. 

Прво прочитајте драму. Затим погледајте аматерски снимљену позоришну представу Радован Трећи са сјајним Зораном Радмиловићем у насловној улози. Кажу да ниједном није представу одиграо на исти начин, него стално нешто импровизовао, додавао… 

Снимак представе Радован Трећи


Задаци уз књигу

1. ниво

Наслов и поднаслов комедије упућују на главне проблеме драме. Наслов је „царски“, сугерише нам да се ради о изданку царског рода јер само су изданци европских владарских лоза добијали уз име и редни број. Имена  су, додуше, гласила Хенри, Чарлс, Шарл итд. Какве је лозе изданак јунак драме Радован? Какав је наслов, а какав садржај? Шта изазива и наговештава тај несклад наслова и садржаја?


2. ниво

У поднаслову драме садржан је један парадокс и метафора. Пише, наиме, да је то „болна комедија о самоиздаји“. Покушај да објасниш како је ова комедија истовремено и болна. У чему се састоји самоиздаја и који актер је носилац, или их има више, идеје самоиздаје. Шта је уопште самоиздаја у овој драми? У тумачењу нека ти помогне и оно што стоји на почетку драме као опис лица. Свој одговор протумачи и образложи поступцима ликова. 

3. ниво 

Објасни феномен непријатеља у драми и у целом нашем друштву. Имај у виду прошлост и садашњи тренутак. Какав би био живот јунака да није било "непријатеља". Шта непријатељ уноси у њихов живот? примећујеш ли сличне појаве и шире од те породице кад гледаш Дневник, емисије на ТВ? Зашто нам је потребан непријатељ?!Comments