8. разред‎ > ‎

Ми деца са станице ЗОО


Кристијана Ф. , Ми деца са станице ЗОО

Сремски Карловци, Каирос, 1997.

О аутору и делу


...Петнаестогодишња Кристијана Ф. сведочила је на једном суђењу у Берлину 1978. Новинари Кај Херман и Хорст Рик договорили су се са њом да је интервјуишу. Од интервјуа је настала књига…

Погледај приказ књиге.

Зоо

Постоје књиге којима се неколико пута у току живота враћате. Ово није једна од таквих књига. Сећам се када сам је први пут читала, негде крајем основне школе, била ми је страна и страшна, никако нисам могла да заборавим утисак који је на мене оставила – згроженост, страх, бесциљност оних који сами себе уништавају из незнања, страшне сцене смрти… Након тога остало је једно питање: Зашто би неко то себи учинио?

Данас сам је читала због вас, читалаца, ученика, деце која треба да се уче на туђим грешкама. Читала сам је да бих могла да разговарам о њој не кроз облак страха којим ме је испунила, већ на основу чињеница, свих оних путоказа које нисам видела када сам била млађа јер тада једноставно томе нисам била дорасла. Сада ми је књига још страшнија јер је читам као родитељ.

Електронску верзију књиге можеш да прочиташ или преузмеш ОВДЕ.


Задаци уз књигу

1. ниво

Шта запажаш у Кристијаниној породици? Опиши односе међу члановима њене породице. Покушај да се ставиш у позицију Кристијанине мајке, оца или сестре. Опиши како се они осећају.

Кристијана каже да је друштво њена породица? Каква су њена пријтељства? А љубави? Због чега је толико везана за Детлефа? Да ли је то права љубав?

„Већина наставника се за школу није занимала више од мене“, рекла је Кристијана. На који начин је школа могла да јој помогне? Шта је заказало? Због чега? Какво је твоје мишљење о школи данас? Да ли је веза између наставника и ученика данас другачија? У којој мери наставници могу да помогну деци?

У књизи се појављују представници институција: директор школе, инспектор, социјални радник, свештеник… Каква је њихова улога? На који начин су представљене институције – болнице, саветовалиште, полиција – када је у питању проблем наркоманије? Зашто су немоћни?

2. ниво

Дроге се често деле на лаке и тешке. Да ли је таква подела исправна? Или служи само као оправдање слабијих? Постоји ли мања или већа овисност?

Кристијана сама приповеда своју причу. Тешко јој је да изађе из канџи дроге. Како доживљаваш Кристијанину судбину? Какав је твој став према њој? Због чега јој се догодила дрога? Да ли се друга једноставно „догоди“ или човек може да утиче на то?

Књига је давно написана. Размисли о томе шта је другачије, а шта се није променило у свету у којем живимо. Какав је однос друштва према проблему наркоманије? Да ли се он променио? Шта је вечни проблем овисника?

3. ниво

На основу размишљања напиши писмо подршке и охрабрења Кристијани и многим данашњим Кристијанама у тренутку када су на корак од изласка из пакла дроге. 
Размисли о жаргонизмима који се употребљавају у књизи (нпр. гајба, страва, шворц, кул, риба…). Направи речник жаргона које ти данас користиш.

Comments