8. разред‎ > ‎

Химна љубави

Апостол Павле: Химна љубави, Прва посланица Коринћанима, 13
Библија, Нови завет 

О аутору и делу

Химна љубави је, вероватно, најчешће цитиран део Библије. Химна љубави припада делу Новог завета који говори о временима после смрти Исуса Христа док су његови апостоли проповедали хришћанску веру међу многобошцима, уживо и пишући им писма на њихова питања. Посланица, заправо, значи писмо и део о љубави је само одломак из једне посланице. Све остало истражићеш сам радећи задатке уз овај невелик, али изузетно леп и садржајан текст посланице.
на доњој слици је цео текст Химне љубави. Кликну на слику да је видиш у пуном приказу. Цела посланица налази се на порталу Растко до којег ћеш доћи ако кликнеш на наслов у врху где су подаци о делу.


Химна љубави - хор - Три боје плаво


Задаци уз књигу

1. ниво
  • Истражи и својим речима укратко напиши ко је био апостол Павле и како су настале његове посланице. Којим је све народима писао? 
  • Препиши све речи које ти од првог читања нису јасне и чије значење само слутиш. Пронађи њихово значење у речницима и напиши тумачење.. затим се играј аналитичара и почни да бројиш најчешће употребљаване речи у Химни љубави. Од мање познатих и најчешће употребљаваних речи направи сликовно-текстуални речник Химне љубави. Покушај да избегнеш срце као симбол љубави јер то може деловати банално. Буди и сам архаичан при бирању или цртању симбола и слика. величина сликовног симбола нека одговара фреквентности и значају те речи у Химни љубави: што је реч значајнија за схватање смисла химне, нека симбол у коме је написана буде већи; више пута коришћена реч, биће већа у односу на оне које су мање пута коришћене. Разврстај те речи у две категорије (рецимо, два облака, две колоне): љубав, одсуство љубави.
  • Истражи ко су народи којима је апостол Павле писао посланице. Пронађи на мапи где су они некада боравили (види у библиотеци Библијски атлас) и упореди са оним ко данас ту живи. Ко су међу тим народима били Коринћани и ко на том месту живи, у којој држави? Истражи и које су претежно вере данашњи становници тог места. Закључи да ли су на њих утицале речи из Павлове посланице. 
2. ниво
  • Апостол Павле јасно наводи која су обележја љубави па их издвој. Ти живиш у времену у коме се много и често говори о толеранцији. Размисли у којим се приликама помиње та реч, шта она подразумева и на сличан начин излистај и запиши обележја толеранције. Упореди их са обележјима љубави и закључи шта је свету и људима потребније за одржање: љубав или толеранција. 
  • Први стих посланице каже да човек може да говори разне људске језике и да разуме и тајне језике (анђеоске) али је његов говор празан (звечи, јечи) ако нема истинске љубави за другог човека и за све у природи. Посматрај појаве и људе око себе. Чији говор и о којој теми ти делује највише шупаљ - као кимбал који звечи. Зашто? Чиме се љубав најбоље показује? 
  • У ком контексту апостол Павле помиње децу, детињство и дечију памет, знање? Покушај овако да размишљаш: човечанство има свој век и у њему има своје детињство, зрелост, старост и живот после живота. У ком периоду ми сада живимо и колико уопште човек зна и кад је јако учен и образован? Какво је његово знање? Кад ће му све бити далеко јасније? за овај одговор можеш се посаветовати са вероучитељем?

3. ниво
Химна љубави инспирисала је многе велике уметнике: писце, сликаре, композиторе, режисере. 
  • Погледај сам или са другарима филм "Три боје плаво" пољско-француског режисера К. Кишловског са Жилијет Бинош у главној улози. Окосница тог филма везана је баш за Химну љубави. Како? 
  • Пошто си погледао филм, размисли и запиши. Који лик / ликови у филму има у срцу љубави, да има наду и веру онако како их апостол Павле схвата. Образложи свој одговор поступцима тог лика: односи с другим људима, познатим и непознатим, онима који су је увредили или је воле, према животињама, музици... 
  • У прилогу уз приказ посланице су две верзије хорског извођења Химне љубави:  Патрисова и Жилина верзија. На ком језику хор пева те песме? Патрис је компоновао ту музику за једну политичку прилику: уједињење Европе. Шта мислиш зашто је одабрао баш тај језик?  Која ти се верзија више допада с обзиром на значење химне - која верзија боље преноси веру, наду и љубав? Покушај то да искажеш речима иако је о музици тешко говорити речима. 

Comments