8. разред‎ > ‎

Двадесети век

Тери Дери: 20. век
Београд, Народна књига - Алфа, 2005.

О аутору и делу

Тери Дери се и у овој књизи из едиције "Ужаси историје" пита зашто нас нико не учи чему су се људи некада смејали, због чега плакали, шта читали итд. Он је решио да да одговоре на таква и њима слична питања. 

У књизи "20. век" то му је и лакше јер је и сам у њему живео, а за оне периоде у 20. веку у којима није живео, још увек  има сведока које може да пита. Препоручује то и читаоцима своје књиге.  
И заиста, штошта што се десило у 20. веку имаш код кога да провериш. С друге стране, неке ствари уопште не мораш да провераваш јер трају и данас у 21. веку па ћеш их препознати, незнатно или мало више измењене.


Славица Јурић

Задаци уз књигу

I ниво

Прати кроз књигу једну од тема и напиши кратак извештај о тој теми:
  1. мода у 20. веку
  2. забава у 20. веку
  3. технологија у 20. веку 

II ниво
  1. Којој теми је аутор посветио највише простора? Зашто? Како је приказао ту тему као обележје 20. века? Који став аутора препознајеш из начина на који пише и чињеница које износи. Докажи примерима.
  2. На основу илустрације на 48. страници направи Правилник о понашању у Бирмигенској женској школи.
  3. Размотри како је писац приказао новине и медије у 20 веку. Какв је његов став и на основу чега то закључујеш. Какв је твој став о истим питањима новинара, телевизије, радија, реклама, индистрије филмова?  


III ниво
  1. На крају епилога књиге, аутор вас пита шта бисте договорили неком ко вас пита како је било живети у 20. веку. Напишите свој одговор у форми репортаже. Све што у репортажи напишеш нека буде оно најважније и што си сазнао из књиге, уоблично твојим специфичним стилом.  
  2. На основу илустрације на 48. страници и свих места у књизи које говоре о школи направи Правилник о понашању у Бирмигенској женској школи пре Другог светског рата и после рата.
  3. Прочитај пажљиво белешке једне социјалне раднице о посети старици које се налазе на 119-122 страна. Закључи на основу текста све што можеш о особеностима друштва у којем живе: о економији и сиромаштву, о службама, породичним односима, правди, хуманости друштва, развоју грађевинарству, медицини и науци. на крају упореди ситуацију са оним што се дешава око тебе данас.

Comments