8. разред‎ > ‎

Чарапе краља Петра

Милован Витезовић: Чарапе краља Петра
Нови Сад, Тодор, 1998.

О аутору и делу

Милован Витезовић  је српски писац, професор и сценариста. Писао је песме, романе, есеје, критике, афоризме, филмска и тв сценарија. Објавио је више од четрдесет књига у преко сто педесет издања; заступљен је у преко педесет антологија српске и светске поезије, прозе, књижевности за децу, афоризама, фантастике и телевизијских драма. Афоризми су му објављивани у низу европских новина, од хамбуршког Стерна, до московске Недеље, превођени и на грчки, румунски, хебрејски, шведски, италијански… Витезовић је један од ретких наших савременика, чија је књига била забрањена, па чак и спаљивана у свом првом издању; ради се о збирци афоризама Срце ме је откуцало. Његови сатирични текстови често су објављивани у Јежу. Аутор је бројних телевизијских драма и серија, текстова за позоришна извођења и филмских сценарија. Телевизијски филмови снимљени по његовим сценаријима приказивани су на европским телевизијама ОРФ и ЗДФ. Добитник је бројних награда од којих су најзначајније: Змајеве дечије игре (1978. год.), Велике Базјашке повеље у Букурешту 2005. године, Кочићева награда (2005. год.) ־ Република Српска, Златно Гашино перо (2006. год.), награда Гласа јавности Меша Селимовић друго место (2000. год.). Био је кандидат за Антологију најбољих светских сатиричара која је објављена у САД 2007. године. У Новом Саду, јуна 2007. године, припала му је част да добије Змајев песнички штап и отвори Змајеве дечије игре, највећи фестивал дечијег стваралаштва у Европи. Екранизација његовог романа Лајање на звезде освојила је престижну домаћу награду Златна новосадска арена и награду фестивала у Херцег Новом.

"Чарапе краља Петра" је једно из низа дела у едицији Приче из живота српских владара. Пред овим делом ћете се сигурно разнежити. Оно ће вам понудити нове и светле погледе на војсковође чије мргодне слике срећете по књигама књишке. У делу „Чарапе краља Петра“  Милован Витезовић упознаје се нас великом и драгом личношћу српског краља Петра Првог Карађорђевића. Слика  његову бригу за српског војника у Првом светском рату  на његовом заједничком путу са страдалним народом.


Задаци уз књигу

1. ниво
 • Којој књижевној врсти припада дело "Чарапе краља Петра"? Напиши обележја те врсте и  свако обележје поткрепи описом и чињеницама из самог дела.
 • Како су све звали краља Петра и зашто. Који су од тих разлога политички, а који извиру из његове људске природе? зашто је дело добило име по чарапама? Чега су оне симбол у краљевом лику?
 • Које све династије српских владара знаш. Наведи их хронолишки. Којој династији припада краљ Петар? Јован Дучић га доживљава као потомка Немањића. Зашто?

2. ниво
 • Издвој ликове из дела који гаје дубоко поштовање или љубав према краљу. Окрактериши их и птотумачи шта је изазвало такав њихов однос према краљу? 
 • Како се краљ бринуо о баштини свог народа и српске културе? Шта си из књиге сазнао о Мирослављевом јеванђељу и у каквој су вези краљ Петар и овај наш најзначајнији споменик?
 • Мотивиши краљеве поступке његовим детињством и младошћу.Како је васпитан, где се школовао... 
3. ниво

 • Направи регистар уз књигу о једној од следећих тема:
  • имена историјских ликова (познатих политичара и војсковођа, значајних писаца и уметника и других важних ликова који се помињу у књизи);
  • историјских споменика и знаменитости;

Comments