7. разред‎ > ‎

Зашто се каже

Милан Шипка: Зашто се каже
Нови Сад, Прометеј, 2007.

О аутору и делу

Милан Шипка је лингвиста што значи да се бави језиком. Његова заслуга за младог читаоца је то што се бавио и тзв. популарном лингвистиком. Написао је више приручника које су користе у школама за секције и часове, али их радо читају људи свих струка који желе да се језички правилно изражавају и обогате своју општу културу. 
Лингвистика је наука о језику, а придев „популарна“ казује нам да су садржаји у њој лако разумљиви и интересантни за шири круг читалаца. 

Како не би била интересантна књига под називом Зашто се каже кад кад у њој можете сазнати како се јабука, као здрав и пожељан плод, у немилим ситуацијама, па и као телесно обележје мушкараца: зашто се каже „јабука раздора“ или „Адамова јабучица“. Аутор Милан Шипка објаснио је порекло и значење ових и још стотину стотину устаљeних израза (идиома) и крилатица. Између осталог објаснио је и зашто се идиоми другачије зову крилатица – зато што на њиховим крилима мисао лети од сабеседника до сабеседника, али и од народа до народа, из културе у културу, из епохе у епоху. Објашњавајући порекло и значење крилатица, читалац је у прилици да сазна различите појмове из митологије, религије, историје, спорта, медицине, књижевности и других подручја науке и живота, те нас тако обогаћује и шири нашу општу културу. 

Задаци уз књигу

1. ниво

Помози да књига добије своју ваљану аудио-верзију и тако постане још популарнија, доступна онима који не воле или не могу да читају. Одабери три крилатице које су ти однекуд познате и сними звучни запис, изражајно читајући текст из књиге. Мораш бити у договору са осталима и са наставником како се не би десило да дуплираш снимак који већ постоји. Звучни запис постави на Гугл-диск, јавно, па га одатле угради у свој читалачки дневник. Код снимка пази да текст изговараш разговетно и правилно. 

2. ниво
  • Протумачи како је настала сама реч "крилатица" и како је оно што је тема књиге у вези са кореном те речи. 

 

3. ниво

Пронађи и друге крилатице којих нема у књизи. Запиши их и протумачи. Наведи ситуације у којима си их чуо или си сазнао да се оне користе.

Comments