7. разред‎ > ‎

Тајна веза

Душко Трифуновић: Тајна веза
Нови Сад, Прометеј, 1994.

О аутору и делу

Све што ти је потребно да знаш о аутору ове сасвим необичне збирке написао је сам аутор у предговору на почетку књиге. Није тајна. Тајна је у стиховима. Откриј је.

Задаци уз књигу

I ниво

На страни 9 аутор ове чудне песничке збирке објашњава о каквим је песмама реч. Пошто из објашњења сазнаш какве су то песме, пронађи на интернету три за које си ти или твоји укућани чули и угради их на страницу свог читалачког дневника. Наведи ко интерпретира песму и којој врсти музике она припада. Потруди се да изабереш песме које ти се допадају да би могао да објасниш шта ти се у њима допада. 


II ниво
  • Протумачи песму Тајна веза по којој читава збирка носи назив. О каквој је вези реч и зашто је тајна. Можеш слободно да изнесеш више одговора и претпоставки. Упореди какав утисак песма оставља кад се само чита, а какав кад је чујеш у извођењу чувене групе Бијело дугме.   
  • Песник Душко Трифуновић каже да песме из збирке немају врхунску вредност јер су настале скоро по наруџби. пронађи песму за коју сматраш да има вредност, протумачи је и образложи зашто тако мислиш.
  • У поднаслову збирке стоји да збирку чине баладе настале у периоду 1970-1990. наведи особине баладе, а затим пронађи песму која у потпуности одговара карактеристикама баладе и једну која се не може сврстати у наладе. Своје мишљење образложи и докажи.

III ниво

Одабери једну песму из збирке која ти се јако допала, а коју ниси чуо како звучи. Одсвирај/ отпевај ту песму уз помоћ веб-алата Бојам (http://www.bojam.com/) или Јуџејм (http://www.ujam.com/) или Инаџ (http://tonematrix.audiotool.com/).


Comments