7. разред‎ > ‎

Шешир професора Косте Вујића

Милован Витезовић: Шешир професора Косте Витезовића
Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, 2005.

О аутору и делу

Милован Витезовић, српски писац, али и  дугогодишњи уредник играног програма на националној телевизији, пише песме, романе, драме, филмска и ТВ сценарија, есеје, критике и афоризме. Међутим, шира публика га памти преко његових екранизованих романа Лајања на звезде и Шешира професора Косте Вујића. Иако је од почетка писан као роман, Шешир професора Косте Вујића је своје прво јавно представљање имао као телевизијска драма, која је први пут приказана 1972. године. Уврштена је као најгледанија ТВ драма Телевизије Београд. Место је нашла и у Антологију телевизијске драме. Роман је награђен наградом Политикиног забавника 1984. године. Занимљиво је да је, након толико година и успеха, снимљен римејк овог филма. Редитељ, уједно и сценариста, Здравко Шотра проширио је сценарио и саопштио: Трему би једино требало да има Берчек јер ће професора Вујића играти после Павла Вуисића. Павле Вујисић сјајно је представио лик необичног професора у првом филму. Приликом једног интервјуа открио је шта га је подстакло и инспирисало да тако успешно дочара лик професора: Играо сам професора Вујића у телевизијској драми Милована Витезовића. Било је то право задовољство, зато што сам као ђак имао једног занимљивог професора кога сам имитирао, који ми је уствари, био идол. Увек сам знао шта ће тај професор да учини. Кладио сам се са другарима кад ће да се почеше иза ува. Играјући професора Вујића, ја сам све време мислио на тог свог драгог професора, који се, сиромах, убио. Имао је неке своје бубице.
Шта чини ову књигу толико занимљивом и посебном? Можда баш универзалност радње и сећање на школско доба као доба безбрижности и драгих успомена. 

Погледај и филм, али немој се ослонити само на филм.


Задаци уз књигу

1. ниво
  • Када и где се одиграва радња овог романа. По чему то закључујеш? Своје одговоре поткрепи детаљима из романа.
  • Сазнај о сваком јунаку романа ко су били и чиме су задужили српску културу и науку. По којим детаљима у роману се видело шта их занима и шта ће они постати једног дана. 
  • Да ли је професор Вујић такву будућност својих ђака претпостављао или знао? Образложи и поткрепи наводима из текста. Окарактериши професора Вујића. Који је још чувени професор приказан у роману. По чему је чувен?
2. ниво
  • Шта је то привилегија, а шта додворавање? Ако препознајеш привилеговане појединце, привилегије у роману, наведи и објасни у чему се састоји. наведи и примере додворавања и утврди разлоге таквог понашања. Какав је твој став према привилегијама и додворавању?
  • Објасни мисао коју је изрекао професор Вујић: "За мене је образовање када ђаци све науче и забораве све што су научили, па оно што им остане, то је образовање!" Потврди примером из романа истинитост ове мисли.
  • на основу љубавних мотива у роману, изведи закључке о односу полова и удварању у то време.  
3. ниво
  • На основу података из романа реконструиши Правилник о понашању ђака у Првој мушкој гимназији који је важио у времену у које је радња смештена. Правилником обухвати права и дужности ђака, понашање у школи и ван школе, однос према наставницима, одраслима, казне и награде.
  • Погледај једну од две верзије филмова - екранизације романа - и упореди са романом. Осврни се посебно на радњу у роману и у филму, јунаке романа и филма; на основу чега је режисер дочарао атмосферу; како је решена костимографија и сценографија.

Comments