7. разред‎ > ‎

Писма из Италије

Београд, Просвета, 1965.

О аутору и делу

 Љубомир Ненадовић, потомак чувене породице Ненадовић. Отац му је био прота Матеја Ненадовић, а деда Алекса Ненадовић. Одрастао је у породици у којој су се неговали јунаштво и херојство. Трудио се да упозна друге народе, па је често путовао. Образовао се на познатим европским универзитетима. Он је наш први модерни путописац. Оставио је записе о својим путовањима по Швајцарској, Италији, Немачкој... 

Писма из Италије су сигурно међу најлепшим путописима у српској књижевности. Ненадовић је своја писма упућује неименованом примаоцу, али познајући историјске прилике у којима Писма настају можемо закључити да он пише народу. Народу који је робовао и био заточен, а сад победом устаника има жељу да крене новим путем. Верно нам описује споменике,  културне вредности које обилази и при томе износи своја размишљања, утиске и дилеме. Околности су хтеле да наш путник у Италији сретне песника и владику црногорског Петра Петровића Његоша. Он осећа да је тај сусрет важнији од осталих знаменитости, па му посвећује нарочиту пажњу. Кроз сликање Његошевог лика открива нам дивљење и узбуђење због овог сусрета.

Електронску верзију књиге прочитај или преузми ОВДЕ.

Задаци уз књигу

1. ниво

Изабери неку од тема интересовања Љ. Ненадовића на путу по Италији:

  • пределе које описује
  • градове, његове чувене тргове, грађевине, историјске споменике и друго
  • објекте изнутра (музеје, галерије, цркве и слично) 

Када се определиш за неку од тема, на Гугл-мапи означи најмање пет предела/ градова/ објеката. Када означиш пределе/ градове/ објекте, свакој ознаци придружи: 1) слику коју си пронашао на интернету о означеном; 2) прекуцај део путописа који најбоље репрезентује означено (један пасус, рецимо). 

Да би то урадио, користи веб-алат Скриблмап . Детаљно упутство о веб-алату имаш ОВДЕ.

2. ниво

У овом делу срећемо једног од највећих писаца - Петра Петровића Његоша. 

  • Истражи његову биографију с посебним освртом на боравак у Италији и утврди колико се биографија поклапа са оним што је о Његошевом боравку у Италији написао Љ. Ненадовић. 
  • На основу путописног сведочанства напиши: какав је Његошев однос према вери, према болести, према женама, према себи потчињенима. Своје закључке поткрепи текстом.

3. ниво

  •  Путопис се убраја у књижевно-научне врсте. Он се састоји од описа природе, насеља и историје земље о којој сепише. Писац пише о људима које је срео, о размишљањима која је имао поводом тих сусрета. Уколико је стил путописа емоционалнији и субјективнији постиже се већа сликовитост и вернији доживљај.
  •  Напиши путопис на основу казивања, нпр. пут код баке где си упознао/ла занимљиве људе, или ти дека прича причу о неком тајанственом или важном месту. Путопис нека буде у форми писма уреднику неког савременог часописа за децу или одрасле. На интернету сазнај који би то часопис могао да буде у чију би се уредничку концепцију уклапао твој путопис па то искористи у обраћању уреднику. На врху свог текста обавезно унеси примаоца писма и адресу ако успеш да пронађеш на интернету адресу уредништва часописа. 


Завршни испит "Писма из Италије"Comments