7. разред‎ > ‎

Ово је најстрашнији дан у мом животу

Јасминка Петровић: Ово је најстрашнији дан у мом животу
Београд, Креативни центар, 2008.

О аутору и делу

Опет Јасминка Петровић. Њу знате по многим радо читаним књигама издавачке куће Креативни центар. То су оне духовите књиге о многим важним свакодневним стварима. 
У овој књизи она је и даље духовита иако ти наслов личи на страву и ужас. Али, у питању су најобичније бриге, школске, љубавне, породичне, са вршњацима, комшијама и шире, једног обичног тинејџера. У његово име проговорила је Јасминка Петровић. 
Да се разумемо, то није врхунска литература, али има своју драж, те ја за ову књигу Јасминка добила награду, баш као и за неке друге своје књиге. Вероватно је тајна у дубоком разумевању ваше генерације. >Она вас толико разуме да је потпуно свесна да не волите да читате тзв. "дебеле" књиге. Зато пише танке књиге, а овој је придружила књигу коју уопште не мораш ни да читаш, у случају да си толико лењ. У школској библиотеци постоји аудио-књига. Изнајмиш цеде, ставиш у рачунар и изврнеш све четири, а као читаш! 
Како неко ко има скоро 50 година и уз то је женско, може да пише у име неког ко има 12-13 година, и уз то је мушко - питаћеш се ти. Их, како?! Лепо! 
Кад може неко од т12 година да интервјуише неког ко има 50, ваљда тај од 50 може да пише као да има 12. Погледај интервју који је ваша вршњакиња направила са Јасминком баш о овој књизи. 

интервју са Јасминком Петровић


Задаци уз књигу

1. ниво

У ком је лицу писана књига? како бисте још могли насловити књигу с обзиром на то? Ком књижевном жанру би припадала? Направите лествицу проблема јунака књиге, од најбезазленијег до највећег.  

2. ниво

Листи проблема из претходног задатка, додајте и скалу осећања и стања у којима се дечак налази. Свако од њих придружи спољње манифестације: речи, мисли, понашање, тикове... јунака књиге по којима се види да он преживљава то стање или осећање и емотивно и физички. Најбоље је да табеларно прикажеш овај задатак тако што ћеш имати колоне:
  1. навођење проблема
  2. осећање/стање које проблем прати
  3. манифестације осећања/ стања (како се понаша, шта се види споља што указује на то како осећа изнутра, у себи)   
Пошто попуниш табелу, утврди да ли је одређени проблем изазвао одговарујуће стање или емоцију и да ли је оно праћено одговарајућим манифестацијама. На основу тога закључи да ли је ауторка створила убедљив лик, или је он блед књижевни лик. Ситуације које су убедљиве подебљај у табели, а оне које нису остави исписане обичним текстом.

3. ниво

У приказу књиге навели смо да ова књига није врхунска литература ма како да ти се допала. Покушај да образложиш зашто? Слажеш ли се са тим? Ако се не слажеш такође образложи и убеди нас у супротно. 

Comments