7. разред‎ > ‎

Дневник Ане Франк

Ана Франк: Дневник Ане Франк
Београд, Завод за уџбенике и наставна средства, 1985.

О аутору и делу

Ана Мари Франк је јеврејска девојчица, рођена у Немачкој 1929.године. Њена породица је, пред опасношћу од Немаца, избегла из Немачке у Холандију. када су немачке трупе окупирале Холандију, породица Ане Франк се скривала у једном поткровљу куће у Амстердаму. Мала Ана је у то време скривања писала дневник који је касније, после њене смрти, штампан. Немци су открили ово њено скровиште, похватали све чланове ове породице, а затим их све одвели у концентрациони логор Берген-Белсен. Ана је заједно са сестром и мајком умрла од тифуса што је права иронија, јер је само неколико дана после њене смрти логор био ослобођен. 

Њена трагична судбина сажета је у књизи "Дневник Ане Франк". Иза Ане је остао само тај дневник у коме шеснаестогодишња девојчица описује тешке године свог живота и живота своје породице. Она је свој дневник водила као серију писама измишљеној другарици Кети. До последњег реда њеног дневника она је била убеђена да ће се све добро завршити. Ана је са породицом провела скоро две године скривена у тајном поткровљу једне куће у Амстердаму док није стигла немачка патрола којој је "откуцано" где се они налазе и одвела их у логор. Из логора се вратио само отац Ото који је објавио ћеркин дневник. Књига је постала светски бестселер и по њој су снимљени филмови и доживела је више драматизација. Било је покушаја да се открије ко је била особа која је 4.априла 1944. године назвала Гестапо и обавестила их где се крије група Јевреја, али осим неколико теорија, ништа није доказано. Постоје неке теорије у вези са издајицом породице Франк. холандски историчари су се поделили око питања да ли треба даље трагати за издајником јер су већ сви одавно помрли, или истину треба открити по сваку цену.

Пола милиона људи годишње посети Музеј Ане Франк, отворен 1957. године у Амстердаму, не месту бившег уточишта ове девојке и њене породице, чије су собе остале празне...

Једини снимак Ане ФранкЗадаци уз књигу

1. ниво
  • Ана је девојчица ваших година ( 13-14 година). Отворила је душу Кети не знајући да ће то читати милиони других. Које Анине проблеме препознајете као проблеме ваше генерације?
  • Ана је написала своју листу страсти под белешком од 6.априла 1944. године. Шта мислиш о њој из твог и угла твојих вршњака? 
  • Да ли је Ана у својим писмима оптимистична или песимистична? Образложи свој став.
2. ниво

Прошетај кроз Музеј Ане Франк кликом на линковане речи.  Опиши поједине документе, експонате и музејску грађу и изнеси своја запажања и осећања која су изазвали ти предмети и остала грађа.
 
3. ниво

Нажалост, деца страдају свакодневно, као и у ратним временима. 
  • Истражи појам холокауст и страдања деце у њему.  Издвој најважније податке и напиши их својим речима износећи свој став према истраженим подацима. Обавезно наведи изворе којима си се служио. Да ли је Ана знала или слутила да постоји холокауст у њено време? Докажи текстом ако јесте?
  • Напиши писмо опомене свим нељудима који не хају за дечије снове позивајући се на детаље из Аниног дневника. 

Задаци за завршни испит - Ана Франк


Comments