6. разред‎ > ‎

Стари Словени

Радивој Радић: Стари Словени
Београд, Креативни центар, 2011.

О аутору и делу

Радивој Радић је наш научник, византолог. Византолози су историчари који се баве историјским периодом великог Византијског царства. Но, он пише и о другим периодима историје, другим темама, поготово када о тим темама највише има византијских извора података као што их има за Словене. О Словене су управо византијски извори највише помињали. Тако је настала невелика, али информативна и богато илустрована књига за младе. Илустровао ју је Синиша Бановић

Научно-популарна књига Стари Словени из едиције Овако се живело Креативног центра садржи проверене историјске податке о изгледу, начину живота, понашању и веровањима Старих Словена. Посебно ће бити занимљиво да уз ову невелику књигу прочиташ нешто већу, али сасвим другим стилом писану књигу "Лукави Словени".Славица Јурић

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Ко су Авари, а ко Словени и одакле су стигли, у каквим односима били? 
  • Како си изгледали Словени и како ми то данс знамо? Где и како су живели словенска племена, чиме су се хранили, чиме бавили, од чега обољевали и како се лечили?
  • Које особине у понашању код Словена помињу историчари? Шта раде у слободно вре,е. како се понашају према гостима, како одлучују у племену... Које од тих особина препознајеш и данас код словенских народа, или бар код Срба.  
2. ниво
  • Погледај на последњој страници књиге коме се аутор захваљује и за шта. Чиме су наведини којима се захваљује помогли аутору? Шта је још користио аутор као изворе за своју књигу? По чему то у књизи видиш? Наведи неколико примера његових извора и за које догађаје и информације користи.
  •  Користећи регистар на крају књиге, на свим страницама које се наводе уз одредницу Срби, прочитај делове који о Србима говоре. Уобличи кратак и информативан текст својим речима у словенском племену Срба.
  • Каква су била веровања Старих Словена пре него што су примили хришћанство? Наведи што више примера како су та стара веровања касније уткана и у хришћанске обичаје. Међу њима препознај обреде и обичаје које Срби и данас упражњавају. 
3. ниво

Упореди ову књигу са књигом Лукави Словени. Да ли и аутор ове књиге помиње да су Словени били лукави. Образложи то и докажи подацима обеју књига. У чему је најбитнија разлика између ових двеју књига?


Comments