6. разред‎ > ‎

Прва љубав

Беверли Клири: Прва љубав
Београд, Просвета, 1979.

О аутору и делу

Беверли Клири је америчка књижевница која пише класична дела за децу и младе. Међу њима је најпознатији роман Прва љубав који има поднаслов Снови и јава једне петнаестогодишњакиње.

Прва љубав је наслов који ће привући сентименталну и нежну душу и добиће оно што његова душа иште. Наиме, све је романтично и суптилно што је у вези са овом књигом. 

Отворите ли ову књигу тражећи њен сажетак, срешћете нову романтику: „Стрепње и радости младалачког доба, и рађање најдубљих осећања у два млада бића“. Два млада бића, Џејн Парди и Стен Крендал, петнаестогодишњаци доживљавају откровење прве љубави. Срећу се случајно, неспретно и упечатљиво. Код куће размишљају једно о другом и желе да се боље упознају. Џејн, ћерка јединица, покушава да „измигољи“ контроли родитеља који нису превише строги, али воле да знају све што се дешава њиховој ћерки. Ту је и њена најбоља другарица Џули и наравно, Марси, девојка која уноси живост у радњи и благи немир у Џејнину душу… И све остало што већ знате, доживели сте или маштате да доживите.


Задаци уз књигу

1. ниво
  • Наведите које споредне јунаке срећете у књизи ипоред њихових имена и описа наведите каква је њихова улога у радњи романа.
  • Ком жанру романа припада овај роман? У чему је заплет романа? какво је разрешење? Где си још срео исти или врло сличан мотив?
  • Који петнаестогодишњаци зарађују себи џепарац и на који начин. На шта га троше или за шта чувају?
2. ниво
  • Ова књига је написана пре више деценија. Чини ли вам се да је и данас актуелна (да није застарела)? Објасни и образложи свој одговор. 
  • Да ли се однос родитеља према изласцима данас променио у односу на став Џејниних родитеља? Како их доживљавате из данашње визуре? Шта је за вас (у вашим годинама) идеалан излазак?
  • Да ли је књига реално представила један део живота тинејџера? Зашто? Помињу ли се снови јунака и да ли је то сматраш реалним у књизи? Има ли у књизи неуверљивих детаља. Који су? 
3. ниво
  • Не чини ли вам се да списатељица позива читаоце да књигу допишу маштом? Покушај да напишеш наставак ове приче тако да се логично надовезује на оно што је представљено у њој. 
  • Тинејџери, јунаци овог романа, немају у свом речнику жаргонизме, псовке, кованица туђег језика. Изабери један карактеристичан део романа и напиши га онако како твоја генерација данас комуницира. Испитај затим међу вршњацима који им еј стил ближи и шта би пре читали. Изнеси резултате свог истраживања и напиши шта си закључио. 

Comments