6. разред‎ > ‎

Приче из давнина

Ивана Брлић Мажуранић: Приче из давнина
било које издање

О аутору и делу

Писање бајки Ивана Брлић-Мажуранић (1874-1938) схватила је као дужност мајке пишући првенствено својој, а онда и осталој деци. Желела је да овековечи топлину породичног дома, па зато ставља породичне односе у центар збивања у својим бајкама. Звали су је „хрватски Андерсен“. Она је прва жена члан ЈАЗУ (хрватска академија науке и уметности у којој су чланови најбољи научници и уметници) и два пута је била предложена за Нобелову награду.

Књига Приче из давнине вишеструко је корисна и занимљива јер је инспирација за бајке словенска митологија. Ми знамо сви много о грчкој, египатској, римској, индијанској митологији, а о митологији својих предака врло мало. Верoвања наших предака помаже нам да схватимо многе данашње обичаје, обреде, па и празноверице. Зато ће твој задатак бити баш то – да пронађеш додирне тачке између некaдашњег и данашњег. 


Електронску верзију књиге можеш да прочиташ или преузмеш ОВДЕ

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Попиши сва лична имена људи и божанстава које си срео у причама. Издвој она имена које и данас срећеш било код српског народа, било код других словенских народа. 
  • Шта је то нијеми језик и у којој причи се ова појава помиње. Одакле ти је то познато у народној књижевности?
  • Где си у причама срео коледе? Шта си о томе сазнао из приче, а шта знаш о истој појави из лектире у 5. разред?

2. ниво
  • У бајкама ћеш наћи град Леђан или Леђане. Какво је то место? Опиши га укратко. Исти град си срео у народним епским песмама. Којим? Како то разумеш?
  • Шта чине и где бораве дуси названи домаћи или домовије? Покушај да откријеш чиме су они замењени у хришћанству, поготово у српском православљу?
  • Како је настала реч „стрибор“ и где си је у географији срео?  Покушај да пронађеш једну рок-песму која носи назив по шуми стриборовој и да пронађеш сличности из легендарне шуме и значења које јој је рок-песник приписао.

3. ниво

  • Истражи и напиши шта си сазнао о вилама. Наведи своје изворе (књиге, интернет странице и друго). Затим на основу онога што се истражи смисли своју бајку или легенду о вилама.  
  • Препознај и издвој сва божанства која се помињу у причу. У табели са две колоне наведи бар три божанства из књиге. У првој колони наведи у ком светлу и како су приказани у причама. У десној колони наведи оно што си о истим божанствима сазнао оз научно-популарне литературе или на интернет-страницама. 

Comments