6. разред‎ > ‎

Писма из моје ветрењаче

Алфонс Доде: Писма из моје ветрењаче
Београд, Нолит - Просвета - Завод за уџбенике и наставна средства, 1981.

О аутору и делу

Алфонс Доде је француски писац из друге половине 19. века. Његова једноставна и питка проза чини га једним од најпопуларнијих писаца у Француској којег радо читају млади и данас иако их дели више од века од времена о коме писац углавном пише. Писац је рођен у прованси, делу Француске који се сматра најлепшим, идиличним делом Француске, мада је живео у Паризу, који се, опет, сматра, једним од најлепших градова света.  

Писма из моје ветрењаче је збирка приповедака коју је Доде посветио својој родној Прованси. Осмислио их је као писма из провинције (Провансе). Иако он повремено пише како шаље своја писма у Париз и добија одговоре из Париза, писма-приповетке су фиктивна, тј. није их заиста писао некоме ван Провансе, него је то само његов књижевни поступак којим је унео извесну сентименталност и дочарао лепоту и мир Провансе у којој се живи другачије него у велеграду. Збирка започиње тако што је наведено како је писац купио ветрењачу и склопио купопродајни уговор, те је почео његов боравак у Прованси која је постала тема низа приповедака. Теме свих писама-приповедака су пишчеви описи Провансе и догађаји који су му се десили, али и приче које је чуо од мештана. Мештани су, дакле, извор његових приповедака-писама. То су приче о историјским догађајима, о људима и њиховим судбинама, њиховим веровањима и сујеверјима, ситним срећама и великим невољама...

Међу приповеткама нека твоја обавеза буду:
 1. Поштанска кола за Бокер и Две крчме - две приповетке које говоре о некадашњој пошти и превозу људи и пошиљки и које ће ти помоћи да реконструишеш како су се некада људи и пошиљке превозили и слали. 
 2. О различитим врстама љубави говоре приповетке Звезде, Биксиуова лисница, Газда-Корнијева тајнаСтари.
 3. Посебно место у збирци заузимају писма у којима писац преноси легенде из краја које су му испричали мештани. Међу њима има оних које подсећају на хорор-приче, али ти обавезно прочитај Легенду о човеку са златним мозгом. Она има дубљу симболику коју разрешава сам писац у последњем пасусу.
Ако ти се допадну ове приповетке, прочитај и друге.   

Задаци уз књигу

1. ниво

Када прочитате приповетке, одаберите једну или више група питања и одговорите на њих у форми писма фиктивном пријатељу који је ваша сродна душа и желите да размените мисли с њим, а живи далеко од вас.  Писмо може бити у прози или у стиху.
 •  Каквим превозним средством је писац допутовао у Провансу? Шта се још превози тим средством? У ком распореду седе путници и како прекраћују време током путовања? Шта су поштанске станице и чему су служиле? Који објекат обавезно постоји на тим станицама? Опиши каква атмосфера влада у њему? 
 • У збирци постоји неколико приповедака које говоре о великим љубавима. Које су то приповетке и према коме или према чему јунаци прича гаје велику љубав. Која је од тих љубави оставила најснажнији утисак на тебе и зашто? 
 • По чему је човек са златним мозгом у детињству био другачији од друге деце? Шта је узрок неспретности дечака са златним мозгом буквално, а шта у фигуративном смислу? Односно, ко би у стварности, објективно могао да се назове дечаком са златном главом или мозгом? Какве је недаће имао кад је одрастао? Ко је све и на који начин искористио оно што има у глави? Зашто се није опирао користољубљу других?  

2. ниво

Пронађи свој пар међу другарима из Клуба. Играћете се дописивања при чему ће једно започети писмо бранећи један став (а), а друго ће одговорити и изнети супротан став (б). Да бисте дописивање започели, изаберите и протумачите једно или више од следећих проблема поводом приповедака.  Своје ставове и ти и пар треба да напишете аргументовано, а то значи са доказима из самог текста (доказе не измишљате, позивате се на текст приповедака).  
 • Газда Корни има једну велику љубав.
  • а. Газда-Корни воли и Вивету и своју ветрењачу 
  • б. Газда-Корни воли само свој посао. 
 • У приповеци Звезде чобанину "никада небо није изгледало тако дубоко, а звезде тако сјајне".  
  • а. Чобанин је неписмен и збуњен па сазвежђа и звезде назива погрешним именима и има ненаучне приче о њима. 
  • б. Чобаниново виђење звезданог неба је лепше од научног, географског и астрономског. 
 • Злато је племенит метал и симбол богатства. Људи који га имају или желе, међутим, често нису племенити нити срећни. Прочитајте и мит о краљу Миди и упоредите с легендом Човек са златним мозгом
  • а.Несрећа краља Миде и бол човека са златним мозгом су исте природе, настале из похлепе, њихове личне или људи око њих. 
  • б. Бол човека са златним мозгом симболише људе који се баве одређеним послом и од којих други имају користи, а они самои - бол.    

3. ниво

 1. Писац Алфонс Доде користио је за своје приповетке сопствена искуства и доживљаје у Прованси, али је за неке приче и легенде из ранијих времена имао усмене изворе. Усмени извори су били мештани чије је усмено изнесене приче писац само забележио и уобличио. Његови извори су пиколиста, старија жена из комшилука, чобанин, кочијаш, управник имања или газда барке... Ти данас користиш сасвим другачије изворе. Искористи их да сазнаш што више Прованси и обједини своје истраживање у целовитт текст који ћ садржати:
  • податке о географском положају Провансе и најчувенијим местима у њој;
  • опис типичног села у Прованси;
  • најзначајније историјске догађаје у прованси у 19. веку, веку у ком се радња приповедака одограва;
  • податке о производима и манифестацијама по којима је Прованса позната и данас.  
 2. Решио си да путујеш у Провансу. Добро се припреми за пут и напиши шта ћеш све посетити у Прованси и зашто то желиш посетити: шта ћеш тамо видети, шта сазнати, чиме задивити... Путању свог пута унеси на Гугловој мапи. 

Comments