6. разред‎ > ‎

Паметнији си него што мислиш

Томас Армстронг: Паметнији си него што мислиш
Београд, Креативни центар, 2004.

О аутору и делу

Аутор ове књиге Томас Амстронг важан нам је само утолико што је прилагодио деци дело једног другог великог научника, психолога Гарднера. Гарднер је заувек стао на крај лошој пракси да се нека деца и људи сматрају мање интелигентним (паметним), а нека више. Он је наиме тврдио да таквих нема, него да само постоје различите врсте интелигенције и да код неких људе буде јача једна интелигенција, него неке друге. Он је препознао осам врста интелигенција. Сви људи имају све врсте интелигенције, али не у подједнакој мери. Но, они са интелигенцијама које имају добро развијене могу да надокнаде оно што немају јако добро развијено. 
Књига Паметнији су него што мислиш упознаће те са сваком врстом интелигенцијом, помоћи да препознаш оне које ти имаш и дати ти савете како да их најбоље искористиш и да будеш паметан. Паметнији него што мислиш да јеси.

Читање ове књиге, иако је прилагођено и намењено деци, није једноставно јер је, ипак, реч о науци - психологији, о којој ти не знаш много. Зато ћеш је читати тако што ћеш прво решити тест да би открио своје добро развијене интелигенције. Онда можеш да читаш само оне делове књиге који говоре о твојим "јаким странама". Тест је испод. Реши га и запамти своје резултате, забележи их негде на папир, иако ће твоји резултати остати забележени, само их ти нећеш моћи видети кад предаш тест.

Врста интелигенције


Задатак уз књигу

1. ниво
  • Ако си решио тест исправно, наведи које су три врсте интелигенције најприсутније код тебе, а која ти је баш најајча. Објасни какве си резултате добио на тесту и како се утврдио најајчу интелигеницју код себе, и две пратеће. 
  • Наведи врло кратко, по један пасус, основне карактеристике сваке од интелигенција које су код тебе присутне у највећој мери. 

2. ниво
  • Шта ћеш учинити ако је тест показао да имаш јаку неку интелигенцију, а ти  се не препознајеш у опису те интелигенције. Објасни шта ти аутор саветује, а шта ћеш предузети.
  • Који те послови и занимања са списка уз твоју најајчу памет посебно интерсују. Објасни то карактеристикама твоје врсте интелигенције.  

3. ниво
  • Још једном истакни која је твоја најјача врста памети. Погледај шта ти аутор саветује да би је развио још вуише. У складу с тим саветима, одабери лекцију предмета којег највише волиш и представи нам је на начин који развија твоју јаку памет. 
  • Понови још једном која је твоја најразвијенија интелигенција. У складу с њом, искористи оно чему те саветује ова књига да радиш да би развио и остале памети. Изаберу памет која је мање развијена код тебе, послушај савет аутора шта треба да радиш и направи на тај начин сажетак (резиме) последње лекције из предмета који најмање волиш. Славица Јурић
Comments