6. разред‎ > ‎

Лукави Словени

Малгожата Фабиановска, Малгожата Нестерук: Лукави Словени
Београд, Народна књига, Алфа, 2005.

О аутору и делу

Ауторке Малгожата Фабиановска и Малгожата Нестерук имају исто име које ти је вероватно необично. Ако ти кажемо да је то типично женско име једног огранка племена којем можда и ти припадаш - словенског - можда ти буде мање смешно и необично. Ауторке су Пољакиње и подухватиле су се писања занимљиве историје о заједничким прецима Словенима. Јер, и српски народ припада том племену Словена.
 Књига Лукави Словени једна је у низу из едиције Ужаси историје. Ауторке позивају младог читаоца да проучите детаље и занимљивости из живота старог племена Словена и тако стану на крај како незанимљивом учењу, тако и незанимљивим наставницима. Уверавају нас да они који воле да уче историју не морају бити штребери! Кажу да су потребни само датуми или веома добри професори да покажу да је историја готов филмски сценарио или изврстан филмић. У уводу ауторке пишу да ћете овом књигом добити страшно оружје – „ефикасно против професорског пиљења и досадних стручњака који стварају наставне програме“.  Кад сазнате како је заиста било, моћи ћете њих да исправљате! И, да их сатерате у мртав угао својим питањима!“
У овој књизи ћете заиста уживати многоструко уколико вас занима живот наших предака у прошлости. Сазнаћете о календару Словена, њиховим боговима, начинима ратовања, лукавству, казнама и мучењима којима су били склони, магији, природној медицини у коју су веровали, како и зашто су примили хришћанство… 

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Ко су апостоли Словена и шта су они учинили за Словене? Направи попис свих активности које су морали да ураде да би касније добили епитет апостола Словена. Закључи шта која је вера и које писмо било заједничко свим Словенима. Да ли је то и данас тако, зашто?
  • Јесу ли Словени ратнички били ратничко племе? Како су ратовали? Шта је на тебе оставило највећи утисак у начину ратовања Словена? 
  • Како је приказана кнегиња Олга? Образложи свој став о начину приказивања историјских чињеница о кнегињи Олги.

2. ниво
  • Да ли бисте волели да на овакав начин буду штампани уџбеници у школи? Образложи свој одговор. Наведи све позитивне и негативне особине оваквог уџбеника.
  • Изабери по једног словенског бога (погледај у одговорима да неко то није урадио пре тебе), опиши га укратко и направи паралелу са одговарајућим божанством у грчкој и римској митологији.
  • Упореди начине лечења код Словена некада и данас. Има ли икаквих сличности? Како то објашњаваш?

3. ниво

Ауторке су књигу назвале Лукави Словени. Зашто? Прво објасни значење речи "лукав" уочавајући разлику у односу на речи сличног значења: мудар, подмукао, паметан... Затим установи да ли ауторке заиста мисле да су  Словени били лукави или су тај израз користили метафорично. Докажи то примерима лукавства или наивности из књиге.

Посебно обрати пажњу на Епилог књиге. Шта је дезинформација у класичној историографији о Словенима? Епилог се завршио ауторским речима да Словени још нису рекли последњу реч. Кажи је ти.  


Comments