6. разред‎ > ‎

Дорћол

Светлана Велмар Јанковић: Дорћол

Београд, Лагуна, 2014.

О аутору и делу

Светлана Велмар-Јанковић родила се 1933. године у Београду. Школовала се у свом родном граду. Студирала је француски језик и књижевност. Написала је много романа који су награђивани вредним наградама: Ожиљак, Лагум, Бездно, приповетке Дорћол, Врачар, драму Кнез Михаило… У роману Прозраци можемо много сазнати о њеном животу, посебно о улози њеног оца на њу и њен рад.  Књиге Светлане Велмар Јанковић превођене су на многе језике. Њене књиге су посвећене одраслима, међутим, рођењем унука опробала се и као писац за децу, тада пише Књигу за Марка.

Збирка приповетки  Дорћол  награђена је Андрићевом наградом за најбољу књигу прича. Са великом вештином Светлана Велмар Јанковић оживљава пред нама једно прошло време, његове законитости, обичаје и људе. Старо језгро Београда открива нам своју историју, историју нашега народа кроз појединачне приче главних јунака. Главни јунаци су значајне културне и историјске личности по којима су назване улице у Дорћолу. Јединствено исприповедане приче стварају врло уверљиве слике, подсећају нас на значајне појединце, историјске тренутке, а онда нас враћају у садашњост обогаћене новим сазнањима и лекцијама.


  Електронску верзију књиге можеш да прочиташ или преузмеш
 ОВДЕ


Задатак уз књигу

I ниво

1. Пронађи значење речи дорћол. 

2. Са којим улицама почиње и завршава ова збирка приповетки?  Шта примећујеш?

3. Француска улица је неми сведок историјских прилика које су њени житељи преживели, која историјска раздобља се спомињу ?

4. Један мотив је доминантан готово у свим приповеткама. Наведи га и објасни његово значење. 

5. Приповетка Стара чаршија крије тајну црне светлости наведи претпоставке како је она настала.

6. У тексту се налази много турцизама, покушај да направиш речник турцизама тако што ћеш изабрати једно слово азбуке и (провери прво да неко није урадио задатак са овим словом) набројати десет турцизама и објашњења за њих.

II ниво

Само две улице не носе лично име, остале су понеле име по неком значајном човеку из историјске и културне прошлости Србије. Напиши  шта си сазнао о сваком јунаку из прочитаног текста.

Изабери улицу из краја у коме живиш и испричај причу о њеном имену, то може бити прича о њеном данашњем имену или оном које је некад носила.  Рад осмислити у форми интервјуа. Интервју може бити у текст форми,  али и као аудио или видео снимак (замоли неког да ти помогне, спреми му питања, и објасни која помоћ ти је потребна да прикажеш историју имена своје улице).


III ниво

Уз помоћ Гуглу мапе направите причу о једној приповетки из збирке Дорћол. Пронађите улицу на мапи, обогатите је причом, сликом, видео-записом о јунаку који је приказан.Марија Милосављев
Comments