5. разред‎ > ‎

Само од тебе зависи

Кошаркашки савез Југославије: Само од тебе зависи
Београд, Кошаркашки савез Југославије, 1998.

О аутору и делу

Ова брошура (књига малог обима) нема аутора појединца. Иза ње стоји читаво удружење. Теби је сигурно јасно да удружење попут читавог Кошаркашког савеза не може да пише једну књигу и да су сигурно појединци у њему били задужени да припреме брошуру. Али, они нису именовани јер док су они то радили у име целог савеза, неко други радио је нешто уместо њих, а сви заједно уживају плодове рада. То се зове тимски дух.

У књизи Само од тебе зависи нећеш наћи главног јунака, ни радњу и важна збивања. Могло би се рећи да је једини јунак ове књиге читалац, или бар да то може да постане. Такве књиге зовемо приручницима који ти пружају савете, дају упутства и информације како да нешто урадиш, оствариш, спроведеш. 
Ти сад сигурно мислиш да је она намењена онима који желе да се баве кошарком или је воле. Погрешно. У књизи ћеш наћи корисне савете, па ће ти помоћи чак иако су потпуно антиспортски тип. У том случају, само прескочи питања о кошарци која те не занима и одговарај на она која се тичу општих вредности за све младе.

Задаци уз књигу

1. ниво
  •  Ако си кошаркаш или волиш кошарку, наведи укратко чему корисном те овај приручник посаветовао. Да ли ти је то све било познато или си открио нешто ново и шта? Шта је то кредо?
  • И ако ниси кошаркаш и не волиш посебно кошарку, значајно је да уочиш које су болести зависности и опасности од њих. Сажми текст о томе и извести нас. 
  • Шта је то дуготрајно и краткотрајно памћење? Какво је твоје кад учиш за контролни?

2. ниво
  • Издвој сентенце (мудре мисли), цитирај их по правилима цитирања у читалачком дневнику, наведи чије су те речи и протумачи бар три. 
  • Препознајеш ли у књизи делове који су маркетиншке поруке и реклама. Који су то делови и које особине имају због чега их сматрамо рекламним и маркетиншким? Каквог су квалитета такви делови текста?
  • Важне појединости је поднаслов у делу књиге који се бави учењем. Шта од тих важних појединости користиш при учењу? Докажи то тако што ћеш их направити за први део књиге.

3. ниво
  • Иако књига говори о циљевима и постизању циљева у кошарци, принцип је исти. Истакни листу својих циљева у школи за наредни период (до краја полугодишта или до краја године) 
  • О стресу стални слушаш? Објасни га својим речима, а онда наведи пример ситуације која је за тебе стресна. Нажалост, стрес је пратећи део живота, али се може умањити. Шта ћеш предузети, по саветима из књиге, да би га у конкретно описаној ситуацији смањио?
  • План учења је први корак квалитетног учења. направи свој план учења за наредну седмицу и прикажи га табеларно. 

Comments