5. разред‎ > ‎

Откачени Грци

Тери Дери: Откачени Грци
Београд, Народна књига - Алфа, 2005.

О аутору и делу

Тери Дери пише сасвим необичну историју у едицији "Ужаси историје". О великим историјским догађајима и ликовима пише хумористички, на појаве гледа из неочекиваног угла, мало пише, више сумира и стрипом и сликом представља, са читаоцем је на -ти. Он историју не измишља и не прекраја, али бира мање познате детаље или детаље о којима се не размишља и о њима расправља на духовит начин. Да је реч о сасвим другачијој историји, потврђују већ наслови. 

Нико још није сматрао да је главно обележје Старих Грка откаченост, а поготово не тим речима. Можда да су мудри, носиоци културе на којој почива цела европска цивилизација, али их нико није сматрао откаченим. Е, Тери Дери, сматра. При томе, он не прекраја и не измишља чињенице које б ту откаченост доказале, него бира такве податке, и, још више, језиком и стилом сам ствара атмосферу "откачености". Да, могло би се пре рећи да је аутор ове историје помало "откачен", па је учинио да и тема о којој пише помало тако делује. 

За ову, као и за остале књиге из едиције "Ужаси историје" не мораш да волиш историју као предмет. Напротив, можда ћеш је заволети кад видиш да се историја може другачије проучавати, доживети па и приказати и учити.Тим пре што у 5. разреду учиш о старим цивилизацијама.


Задаци уз књигу

1. ниво

 • Проучи почетну стрип таблу и текст уз њу и наведи шта су све Грци измислили. Одабери један од тих изума и наведи шта писац каже о том грчком изуму.
 • Који се књижевници помињу у књизи и шта писац каже о њима? Грци су познати и по филозофима, тј. учитељима, а  најпознатије од тих "фрајера"писац помиње у књизи, па пронађи те делове. Зашто се Платон дивио Сократу и на основу чега си то сазнао? 
 • Грци су по писцу били много празноверни. Која су ти празноверја најиспразнија? За која си приметио да постоје и данас? 
 • Грци су доста ратовали. Каква су лукава оружја смислили? Које је најпознатије ратно лукавство Грка којим су победили Тројанце? Како писац тумачи то лукавство? Да ли је Александар Велики био и велики човек (не мислим по висини него по карактерним особинама) исто као и велики војсковођа? Образложи свој одговор.

2. ниво

 • Упореди данашњи живот жена и живот Атињанки и Спартанки.
 • Упореди садашње васпитање деце са спартанским. Образложи све разлике којих се сетиш и критички се осврни (изложи и позитивне и негативне стране) на васпитање младих дана и некада код Грка.
 • Од Старих Грка су нам остали многи изрази и фразе
  • Шта су Драконови закони, ко их је донео, у којим околностима су настали и чиме су били писани? Како су мислећи људи реаговали на њих? Шта писац коментарише у стрипу? Каква је природа одлука и поступака које данас називамо "драконским мерама“? 
  • У животу којег војсковође се помиње гордијев чвор, који је добио име по земљи Гордији? Шта је уствари тај чвор и како га је велики војсковођа одвезао? У којим ситуацијама данас користимо тај израз "гордијевски (гордијев) чвор"?
 • Демократија је још један велики изум Грка који је актуелан и данас. Шта је демократија по дефиницији? Протумачи стрип-таблу којом писац илуструје грчку демократију и утврди да ли то одговара дефиницији демократије. 

3. ниво

 • Сигурно не бисте желели да вам је отац Крон. Пронађи прави мит о Крону (Хорону), упореди га са оним што писац пише. Објасни каквим поступцима је писац постигао ефекат комичности и благог ужаса у својој верзији мита? Наведи и друге поступке којима писац чини да се књига лако чита, да је занимљива и комична.
 • На самом почетку књиге у стрипу се помиње професор историје Петровић. Он предају мало другачију историју ђацима. У име професора Петровића напиши оштар протест на ову књигу.
 • Тери Дери није писао с циљем да упознап тзв. политичку исторју Старе грчке у потпуности. Али, твој уџбеник за историју јесте такав. Зато ти неће бити проблем да у лекцијама о Старој Грчкој одабереш један део лекције из уџбеника о којем Тери Дери не говори у својој књизи. Тај део или тему из историје Старе Грчке напиши "откачено" по твом схватању "откачености". То можеш постићи пишући жаргоном, зачињено шашавим илустрацијама и слично. Пази, не смеш да прекрајаш чињенице, него само да ти стил и прилози буду "откачени". 

Comments