5. разред‎ > ‎

Ниси ти више мали

Матија Бећковић: Ниси ти више мали
Београд, БИГЗ, 1997.

О аутору и делу

Кад је песма дуга и има некакву радњу зовемо је поемом. Ниси ти више мали је поема Матије Бећковића, нашег познатог књижевника. Она не садржи радњу коју бисмо могли препричати, али тачно можемо замислити ситуације у којима се јунаку поеме изговарају забране. Зато је то, ипак, поема. Могли бисмо је назвати педагошком поемом. Педагогија се бави наставом и васпитањем, па зато кажемо да је то педагошка поема. Матија Бећковић је није писао за децу, али је ви засигурно разумете. Претпостављате да је он јунак поеме, кога су васпитали на начин приказан у поеми. Ти сигурно мислиш како је то васпитање сурово и неправедно, али Матија је и дан-данас жив, ништа му не фали, увек је ведар и расположен и највише од свега воли да се сети свог детињства. Хм, како то да објаснимо?

   

 
Кликни ОВДЕ да прочиташ или преузмеш поему у електронској верзији.Задаци уз књигу

1. ниво

  • Који период у животу јунака је приказан у поеми, тј. колико он отприлике има година? Како је васпитан јунак поеме? Своје тврдње о васпитању поткрепи  текстом поеме. 
  • Које забране добија јунак и у којим ситуацијама? Које захтеве и наредбе изричу јунаку? Препиши их из поеме.
  • Наведи питања и исказе који су у супротности једни с другима. Какав ефекат те супротности изазивају? 

2. ниво

  • Највећи број забрана и опомена се односи на понашање дечака. Наведи идеално понашање детета по захтевима одраслих из поеме. Неке опомене су усмерене на однос са другима. Наведи које су то опомене и подсећања на друге, ближње. 
  • Поема садржи читав низ забрана, опомена и наредби. Размисли има ли нешто што је подстицајно у њој. Шта је подстицајно? С којим разлозима одрасли упућују забране деци? Каква су њихова осећања према њима у таквим ситуацијама? Шта желе детету?

3. ниво

  • Које се од животних ситуација из поеме и теби дешавају? Када и ти добијаш или си добијао сличне забране и поуке одраслих?  Ако баш ниједну забрану ниси чуо ни доживео у свом младом животу, ти прочитај поему мами, тати, деди или баби, па питај њих јесу ли им ситуације познате. Нека ти испричају како су њих васпитавали, па то пренеси, а сам напиши шта мислиш о таквом васпитању.
  • Пронађи у школској библиотеци књигу Слатка мала чедовишта која ће те слатко насмејати. Препознај изразе и реченице које и теби одрасли упућују. Допуни књигу онима којих нема у њој, а ти си их чуо у свом животу.

Comments