5. разред‎ > ‎

Бон-тон

Јасминка Петровић: Бон-тон
Београд, Креативни центар, 2008.

О аутору и делу

Јасминка Петровић је права звезда међу писцима окупљеним око Издавачке куће "Креативни центар". К
њиге ове књижевнице су на листама најчитанијих књига  у библиотекама. Праве се спискови да би се прочитало: Кажи тети Добар дан, Секс за почетнике, Школа-без длаке на језику, Ово је најстрашнији дан у мом животу... Рођена је 1960. године у Београду, студирала је шпански језик и књижевност. Бавила се маркетингом и новинарством. За своје књиге добила је неколико награда. Можда је тајна њеног успеха у разумевању дечијих потреба и хумору којег прате исто тако успешне и духовите илустрације. Пише духовито, сугестивно о савремним темама и деца то воле.
Бонтон није савремена, него вечита тема. Нека правила понашања се временом мењају, уводе нова, али увек постоје. Зато је то вечита тема и увек савремена. Свако од нас се нашао у ситуацији да није знао како да поступи, а било му је стало да остави најбољи утисак. Или је знао шта је требало да ради накнадно, а није се одмах снашао. Због тога није лоше да се бонтону враћамо с времена на време, и откривамо заборављено.
Бонтон је реч француског порекла и значи добро понашање, али Французи за ту исту реч кажу и умети живети
У мору књига које нас уче како да се понашамо Јасминкина је посебна. Она је духовита и исто тако представља анти-бонтон, тј. и све оне примере како у датим ситуацијама није лепо да се понашамо. У томе су јој помогли јунаци књиге - чланови породица Простић и Финић. Знате већ зашто се тако презивају, али је најбоље да их упознате на делу читајући књигу. Марија Милосављев, Славица Јурић

Задаци уз књигу

1. ниво
 • Одабери једну породици која је протагонист књиге и представи је што боље можеш. Немој се служити само уводним текстом у Бонтону, него целом књигом, пре свега прегледајући стрип-додатке у тексту. Закључи шта је то сноб, каква је разлика у односу на простака, а каква у односу на истински културног човека.
 • На основу дела о понашању за столом, направи табелу са две колоне у коју разврстај она правила за која ниси знао (прва колона), и правила која си знао, али их се не придржаваш (друга колона). На врху колоне нека стоји Никад чуо, у другој Чуо, али не марим.
 • У понашање на јавним местима спадају поглавља Изласци и Свакодневница. Направи табелу са три колоне: 1. Место 2. Волим кад, 3. Мрзим кад. У првој колони ће стајати места на којима се можеш наћи, у колони Волим кад наведи облике понашања других људи који ти се допадају на том месту, а у колони Мрзим кад наведи облике понашања других на том месту који ти се никако не допадају. У сваком пољу може да буде више облика понашања које волиш, односно које не волиш. Ево тих места о којима ћеш да изноисиш пожељне и нежељене облике понашања: 
  1. продавница 
  2. концерт 
  3. школа 
  4. библиотека
  5. аутобус
2. ниво
 • Осврни се око себе, било да живиш у стану или у кући. На основу улаза у стан, односно кућу, закључи каква је култура укућана/ станара из твог комшилука: каква је капија, шта је на улазу, може ли се проћи или ући од кућних љубимаца или нечег другог што нас дочека на улазу... Затим за исте те људе опиши како се опходе према комшилуку и констатуј на ком је нивоу њихова култура лепог понашања. И на крају - буди самокритичан, па се сети како се ти понашаш према комшилуку, па и то опиши. За своје закључке користи се књигом и правилима о лепом прилазу стану/ кући, комшилуку. Немој да именујеш комшије и суграђане, него им дај псеудониме (лажна имена) или симболична имена. 
 • Опиши своју собу кад њено уређење одговара правилима лепог понашања и кад не одговара. Пожељно је и да као доказни материјал приложиш фотографију собе у обе ситуације: кад је "културна" и кад је "некултурна".
 • Пешак си. Разврстај у табелу.
  1. Која су твоја загарантована права у саобраћају по саобраћајним прописима.
  2. Која су твоја неписана права која можеш очекивати од културних возача
  3. Које су опасности за тебе уколико не познајеш своје обавезе као пешака, а имаш посла са некултурним возачем.
3. ниво
 • На тему Давно заборављена књига сачините драмски текст (текст по улогама) и покажите ваше умеће добре комуникације, сарадње, а зашто не и духовитости. Применити правила понашања у библиотеци. Учесници у том дијалогу могу да буду ти и твоји другари (које опет нећеш именовати правим именом), а ако решиш да будеш духовит могу да буду деца породице Простић и Финић.
 • Одлучи или се прави да си одлучио да ове године славиш рођендан по свим лепим правилима понашања у таквим приликама. Наведи списак активности и подсетник правила којих ћеш се ти придржавати, а одмах затим и списак правила које очекујеш да твоји гости испоштују, како другари тако и одрасли. У правилима обавезно предвиди и неколико израза и реченица којима ћеш им скренути пажњу или захтевати да поштују правила лепог понашања на рођендану и у посети, али тако да их не увредиш.
 • Замисли следећу ситуацију. Посвађао си са најбољим другом/ другарицом пре неколико дана. Покајао си се одмах, али се ниси извинио јер нећеш да будеш први и слабић. Онда си се сетио да сте заједно планирали да направите мапу за час историје за коју је материјал остао код друга. Уз то, он ту грађу одлично зна, а ти си у томе слаб. Час се приближава и мораш да се обратиш другу јер ћеш тим радом поправити тренутну лошу оцену из историје. По правилима лепог понашања упути поруку извињења и затражи услугу која ти је потребна на три начина:
  1. уживо, разговором 
  2. СМС-поруком
  3. имејлом (електонска пошта)
  4. чет-поруком на Фејсбуку 

Comments