4. разред‎ > ‎

У Османском царству

Александар Фотић: У Османском царству
Београд, Креативни центар, 2007.

О аутору и делу


Александар Фотић је још један историчар који је описао време у којем су наши преци у Србији живели под турском окупацијом после славног периода немањића када смо имали самосталну државу. И ова књига је богато илустрована, а за то су се побринули Саша Арсенић и Дарко Пајчин.

У књизи ћеш сазнати шта то значи сукоб култура и сусрет култура. Наиме,  сукобиле су се две културе: српска, хришћанска и турска, исламска са сасвим другачијим веровањима, обичајима и навикама. Сазнаћеш како смо живели под Турцима, али и како су Турци живели код нас. Различите културе утицале су једна на другу, па ћеш трагове и утицаје турске културе пронаћи и данас у Србији. 

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Шта је то Балкан и како су Османлије доспеле на Балкан?
  • Ко су биле османлије и како су добили име? Како се звала погранична османска војска? Кога ми данас тако зовемо и какве га особине красе? Како се звала пешадијска војска османлија?
  • Где и како су живели Срби, а где су живели Турци? како су изгледали градови у њихово време? Пронађи особине насеља паланка у установи имају ли она везе са нашим градом?
2. ниво
  • Којим језиком су говорили османлије и које су вере били? како је народ називао Србе који приме ту веру? зашто су је примали? Којим језиком су причали Срби који промене веру? Постоје ли потомци тих Срба који су променили веру и данас? Како се зову?
  • Како је поробљени народ морао да показује покорност? Шта све нису смели да раде и праве, показују, а шта су морали да раде? Зашто српске куће и цркве нису смеле да буду веће и лепше од турских кућа и џамија?
  • Зашто су Турци спалили мошти светог Саве преносећи га чак из удаљеног манастира Милешеве у Београд, на брдо Врачар? 
3. ниво
  • Откуда данас у Војводини толико Срба? Када су Срби масовно дошли у Војводину? Зашто? 
  • Пронађи што више примера у музици, покућству, обичајима, исхрани који су нам остали од Турака и данас. 


Comments