4. разред‎ > ‎

Срећни принц

Оскар Вајлд: Срећни принц и друге бајке

О аутору и делу

Оскар Вајлд је ирски писац за одрасле. За младе и децу написао је само две збирке прича: Срећни принц и друге приче, Кућа нарова.

Избор бајки Оскара Вајлда обично садржи бајке и приповетке из обе збирке које је написао за децу и младе. Приповетке Оскара Вајлда имају сложену радњу и веома важну симболику. Очекујемо да су бајке пуне фантстичних догађаја. Њих има и у појединим бајкама Оскара Вајлда, али увек упућују на неку важну животну појаву и истину, на људске особине и односе. за разлику од бајки које се готово увек завршавају срећно, многе Вајлдове бајке немају типичан, срећан крај. Понегде је крај утешан, али свакако не срећан. Писац кроз своје бајке сукобљава и доводи у везу ружно и лепо, пролазно и трајно, добро и лоше. Лепо, добро не побеђују, али нам писац нуди утеху у сазнању да су ружно и лоше пролазни, а љубав и лепота су трајни. 
Зато ћеш се над некима од ових прича растужити и замислити. Можда ћеш и заплакати, није срамота, слободно. Убеђени смо да ћеш постати племенитији од сваке туге и сваке мисли коју ова књига код тебе изазове. 

Задаци уз књигу

1. ниво

Замисли да испод сваке приче постоји кратак садржај који у једној или двема реченицама сажимају радњу. Рецимо кратак садржај приче "Срећни принц" био би: 
Ово је прича о срећном принцу који плаче и његовом великом, нежном оловном срцу, о приврженој ластавици која одмах прелази на ствар и од размишљања задрема, о њиховом пријатељству и заједничкој мисији. Они су живели у великом граду и све што су имали поделили су другима. Због тога су њих двоје били две највеће драгоцености у граду и заједно су се преселили у златни град
Одабери једну причу, која није "Срећни принц" и напиши кратак садржај из кога ћемо упознати јунаке и радњу и заинтересовати читаоца.  

2. ниво
  • Објасни какав је професор који "није присталица навике да деца сањају" и градоначелник који законом брани птицама да умиру у дну ногу споменика и причи "Срећни принц". Наведи још два лика из прича који су слични овој двојици и објасни по чему и шта им је заједничко.  
  • Објасни и протумачи временске прилике у дворишту себичног џина. Зашто је владала зима и чиме је изазвано пролеће? При објашњењу  не препричавај много, него се труди да тумачиш.
  • Објасни физичке промене код Звездана. Како физичку ружноћу и лепоту прате поступци и стање душе Звездана? Тумачи, не препричавај.
  • Издвој и опиши бар три схватања љубави из приче "Славуј и љубав". Определи се за једно од њих које је најближе твом схватању љубави и напиши зашто.

3. ниво
  • Постоји више прича у којима јунаци нису само људи, него животиње,ствари и биљке: животиње у причи "Одани пријатељ", ствари и животиње у причи "Изузетна ракета", на пример. Разговарају и воде расправе. Укључи се у једну од расправа на следећи начин. Одабери ствар или животињицу која ће заступати твоје мишљење или твој поглед на свет, став. У име те животиње или ствари у управном говору изнеси своје мишљење. Претходно објасни у ком делу дијалога се укључујеш, о којој теми и у којој причи. 
  • Које две приче имају хришћанске, библијске мотиве? Изнеси у којим деловима прича и какву поруку нам писац на тај начин упућује.  


Comments