4. разред‎ > ‎

Прича о краљу Владимиру

Милован Витезовић: Прича о краљу Владимиру

Нови Сад: Тодор, 199 8.

О аутору и делу

У Причи о краљу Владимиру, Милован Витезовић је на уметнички начин , историјским чињеницама, романсирао живот и љубав Јована Владимира краља Зете. Краљ Владимир  је пленио добротом и мудрошћу и желео је да то пренесе на српски народ. Ученост му је била Богом дана, а мудрости се стално учио. После смрти оца и стрица долази на престо. Земљом краља Јована Владимира није дуго владао мир.  Цар Самуило  зарати са српским и бугарским земљама  и после дуге борбе зароби и краља Владимира.

У заточеног, наочитог, Владимира загледа се принцеза Косара, ћерка цара Самуила. Она замоли  оца да српског кнеза ослободи из тамнице. Затражи да се уда за њега. После упорних молби цар јој испуни жељу и  пусти Владимира из тамнице. Након венчања он му врати  на управу земљу и краљевство његових предака.

 Књига је богата мудрим мислима, размишљањима о љубави родољубивој и романтичној, доброти, посвећености и жртви за друге.


Задаци уз књигу

I ниво

  1. Проучи родослов краља Владимира на крају књиге и одреди ко је његов далеки предак, први у родослову, ко му је деда, отац, стричеви и браћа од стрица. Преци Владимира имају необична имена. Објасни како су настала та имена.
  2. На крају књиге имаш и мапу земље којом је у средњем веку владао краљ Јован Владимир. Како се зове та земља и у којој држави се данас налази ти крајеви. Наведи имена градова изкњиге који се и дана с тако зову у тој земљи. Наведи и друге називе градова и држава који су ти познати из живота, а помињу се у књизи.
  3. Ко су били непријатељи краља Јована Владимира? Којим земљама су они владали? Како се краљ Владимир борио против њих?
  4. Краљ Владимир је био пун дарова: и леп, и храбар, и мудар. Пронађи у књизи и препричај легенду којом он објашњава Косари откуд толико дарова у једном човеку и на једном месту. 

II ниво

  1. Краља Владимир је мудар. Докажи то тако што ћеш у причи пронаћи и издвојити најмање пет мудрих мисли краља Владимира стављајући их под знаке навода. Сваку од тих мисли објасни: у каквим околностима је изговорена и шта значи та мисао. 
  2. Тема ове приче је и храброст и поштење, али и љубав између Владимира и Косаре. За такве љубави кажемо да се забрањене. Зашто је та љубав забрањена? Како је љубав Владимира и Косаре, ипак, остварена. Наведи све разлоге који су утицали на одлуку бугарског краља Самуила да Владимира пусти и да му руку своје ћерке. 
  3. Размисли о следећим проблемима из приче. Зашто је краљ Владимир одбио да га у његовој Зети дочекају са слављем након пуштања из тамнице? Зашто је краљ Владимир прихватио позив новог бугарског краља Владислава иако је знао да ће овај покушати да га убије? Како је покушао да избегне замке краља Владислава? Да ли му је то успело? Зашто није и да ли је могао да избегне смрт? 

 III ниво

  1. Пре заробљавања на планини Облик, Владимир је изговорио јеванђељску изреку “Добар пастир даје своју душу за своје стадо”. Како разумеш његове речи и поступак који следи? Распитај се или присети и других примера из српске историје који говоре о пожртвованости владара и наведи их у свом одговору. 
  2. Краљ Владимир је завршио трагично, преварио га је Косарин рођак. Како је Владимир, ипак, надживео оне који су га преварили? Покушај то да објасниш.
  3. Ова прича заснована је мало на историји, мало на предању. Кажу да је историја учитељица живота. Шта је тебе научила ова прича из српске историје? Наведи што више својих закључака и нових сазнања из приче коју си прочитао.

Comments