4. разред‎ > ‎

Митологија

Силви Босије: Митологија 
Нови Сад, Змај, 2002.

О аутору и делу

Мит је чудесна прича, бајка коју сви људи у неком делу света у неком времену сматрају истинитом. Он говори о љубавима богова, недаћама чудесних животиња, постанку Земље, појави првог човека, природним непогодама,јунацима, ратницима и њиховим пустоловинама, џиновима, вилама, љубави, освети, мудрости, судбини, храбрости…
Скуп свих митова чини митологију код осређеног народа или скупине људи који су живели у одређеном времену и простору. 
У књизи се налазе митологије људи са свих континената. За разлику од бајки, у митове су некадашњи људи заиста веровали, њима објашњавали свет, појаве и живот. Све је то богато илустровано тако да не мораш да замишљаш, него одмах можеш да видиш како је изгледало нешто или неко из митологије. 
Ако те занимају чудесне приче, које нису бајке, онда је ово књига баш за тебе.


Задаци уз књигу

I ниво
  1. На основу мапе и садржаја на крају књиге напиши свих пет континената и уз сваки континент које су старе митологије на њему постојале.
  2. Митологије имају читав низ различитих богова и божанстава. Наведи што више врховних (главних) богова и поред напиши из које су митологије.
  3. Настави започети низ асоцијација у вези са писменошћу и споразумевањем:
АЗБУКА................................... Вук Караџић  -  Србија
ХИЈЕРОГЛИФИ........................
ГЛИНЕНЕ ТАБЛИЦЕ................
ВЕДЕ......................................


II ниво
  1. У чијим си све митологијама срео мит о постанку света. Упореди их и закључи чији митови о постанку света имају сличности и у чему се оне састоје. 
  2. Да ли су Грци и Римљани имали истих или врло сличних богова? Образложи примерима.
  3. Објасни изразе које срећемо и данас: "Пандорина кутија", "одисеја", "тројански коњ".

III ниво

  1. Међу митологијама, нема једне која је из наше историје. Која је то митологија. Сазнај која су основна веровања наших далеких предака, главна божанства и митолошка бића и напиши у свој читалачки дневник. 
  2. У неким митологијама си сигурно срео имена која се срећу и данас било да се она дају људима, звездама, апотекама, музичким групама, угоститељским објектима, продавницама, установама.... Напиши бар пет примера имена из митологија која се користе и данас у различитим областима (на пр. да не буде свих пет примера везано за имена људи или планета). Објасни где си срео то име, шта је то или ко је то у митологији. Објасни какве везе има тај појам данас са некадашњим митом. 
  3. Направи "породично стабло" богова и божанстава митологије која ти се допада. За то користи Гугл-цртеж, а наставник ће ти објаснити како да га користиш. У стабло унеси име божанства и чега је заштитник. Повежи га са осталим божанствима као да су рођаци, ако је имао деце, жену и слично... направи стабло тако да се виде њихови међусобни односи.

Comments