4. разред‎ > ‎

Младост и први изуми

Никола Тесла: Младост и први изуми
Београд, Завод за уџбенике и наставна средства, 2005.

О аутору и делу

 Никола Тесла написао је аутобиографију, (причу о свом животу) која је за децу прилагођавана више пута. Постоји сликовница која нам прича само о његовом детињству. Њу можеш прочитати и прегледати у електронској верзији
У школској библиотеци постоји и богато опремљена аутобиографија Моји изуми како ју је написао Никола Тесла, али ти ћеш читати верзију прилагођену за децу, која садржи само делове из детињства и школовања. Већ тада је мали Ниџо показивао научнички дар и склоности, па ћеш се сусрести са његовим истраживачким детињим авантуарама.

Кад прочиташ погледај доње слајдове у оквиру којих имаш кратак садржај сваког поглавља и питања за размишљање о том поглављу.  Слична питања су постављена и у задатке.

Embed gadget


Задаци уз књигу

1. ниво
  • Како се зове пуна аутобиографија коју је написао Никола Тесла, на основу које је написана и ова кртатка за вас? Шта значи та реч и шта садржи аутобиографија. На основу аутобиографије, напиши кратку биографију Николе Тесле наводећи у њој само најзначајније догађаје из Теслиног живота - оне који су важни за његово даље бављење науком.
  • Тесла је имао изузетни истанчана чула. Шта је малом Николи било непријатно, а шта пријатно да види, чује, осети? Како су му чула помогла за бављење науком?
  • Тесла је током свог живота имао две велике страсти - оно што јако воли и не може да одоли. Које су то две страсти и јесу ли оне добре и корисне или су непожељне? Како се Тесла борио против страсти, а ко из породице и како се борио против његове страсти?
2. ниво
  • Како је Тесла васпитан у раном детињству, у родитељској кући? Упореди што више детаља из његовог васпитања са твојим данас: шта је исто, а шта различито у твојој и Теслиној породици? 
  • Да ли је Тесла имао подршку да се бави научним радом? Ко је његове намере и жеље спречавао, а ко их је подржавао? Објасни захваљујући чему је Тесла успео да оствари своје жеље.
  • Објасни шта су рукотворине, а шта умотворине. Како су и једне и друге присутне у Теслином животу? Објасни и реч изум - како је настала и шта значи. 

3. ниво
  • Објасни и поткрепи примерима из Теслиног живота како је машта потребна и научницима, а не само писцима и уметницима. Закључи како је машта малог Николе утицала на његова каснија научна открића.
  • Сазнај шта је то визија и шта значи реч визионар? Изнеси доказе да је Тесла био визионар.
  • Тесла се школовао и радио далеко од Лике и Србије. Једном је био у Београду и тада му је чика Јова Змај написао песму. Пронађи ту песму и протумачи је. 


Comments