4. разред‎ > ‎

Мали кућни огледи 3

Томислав  Сенћански: Мали кућни огледи 3

Београд,Креативни центар,2003.

О аутору и делу

Ово је књига за децу која воле да истражују. Знате ли како се другачије зову истраживачи? Научници! Сви они који су заинтересовани за науку, који желе да самостално истражују и схвате законитости које важе за многе појаве, нека се лате ове књиге. У њој су одабрани огледи које можете изводити код куће, а који ће вам олакшати разумевање школског градива или појава које вас занимају. Своја искуства и закључке можете поделити са вршњацима.

Ученици другог разреда су изучавали електрицитет и електричну струју.  У природи често можеш видети муњу. Знаш ли шта је муња и како настаје? Спреми се да ти створиш муњу. Пронађи у књизи оглед Муња из кашике. Прати упутства и изведи оглед.


Задаци уз књигу

1. ниво
 
Опиши поступак једног огледа који си спровео. Опис треба да има следеће елементе: потребан материјал, ток огледа, закључак.

2. ниво

Због чега ти је потребна метална плоча или послужавник? Шта се десило када си  лењир спустио на послужавник? Шта си помислио када се између послужавника и кашике појавила муња?Објасни због чега се муња појавила? Ако ниси успео да створиш муњу, размисли и закључи где си погрешио па покушај поново.

3. ниво
 
Шта мислиш, како би могао да искористиш ову појаву? Сазнај до каквих је закључака и открића дошао наш велики проналазач Никола Тесла, посматрајући ову појаву. Књигу о њему пронађи у нашој библиотеци. Опиши нам које је огледе Никола Тесла још спроводио и шта је на основу њих смислио.  

Comments