4. разред‎ > ‎

Књига за Марка

Светлана Велмар-ЈанковићКњига за Марка

Београд, Стубови културе, 2007.

О аутору и делу

 Светлана Велмар-Јанковић
родила се 1933. године у Београду. Тамо је ишла у основну школу и гимназију. Студирала је француски језик и књижевност. Одувек је била наклоњена књижевности за одрасле. Написала је много сјајних романа који су награђивани вредним наградама: Ожиљак, Лагум, Бездно, приповетке Дорћол, Врачар, драму Кнез Михаило… Њене књиге превођене су на многе језике. Књижевност за децу није јој била страна. Када се први пут запослила била је новинар у дечијем листу Пионир. Тамо је за мале читаоце бирала најлепше бајке, приче, песме… Међутим, временом се посветила писању за одрасле све док једног дана 1991. године није постала бака. Улога баке јој се јако допала, оживела је сва сећања на књижевност писану за децу и одједном родила се идеја да напише књигу за децу.
Ова књига намењена је унуку ауторке књиге који се зове Марко, али и свим осталим дечацима и девојчицама као приче пред спавање. Светлана Велмар-Јанковић у својим књигама за одрасле често је писала о познатим владарима из наше историје. Тога се није одрекла ни у Књизи за Марка. Она речима осликава детињство наших владара из периода средњег века. То су деца са сличним страховима и несигурностима која су нам свима блиска. Тешкоће одрастања и неразумевања за њихове проблеме муче и њих  као и све њихове вршњаке. Понекад при решавању тих проблема помажу им чудесна бића као у бајкама. Можда баш због тога ове приче су бајковите и идеалне за читање пред спавање. Нарочито занимљиво је што нас на крају приче ауторка упознаје са историјским чињеницама о јунацима њених прича. Ви сте већ у читанкама за 4. разред имали прилике да уживате у одломку из приче Златно јагње у којој се прича о Растку Немањићу који ће постати Свети Сава. У књизи можете да уживате у причама о: Стефану Немањи, Стефану Дечанском, Марку Краљевићу…

Задаци уз књигу

I ниво

 1. У свакој причи о детињству наших владара постоје, као у бајци, чудесни помагачи који и помажу и поучавају. Одреди најмање за три приче: 
  • ко је помагач и како помаже малом јунаку приче, 
  • шта је у томе необично и чудно, 
  • чему поучава малог јунака 
 2. Дечаци, будући владари имају своје страхове, нелагоде и море због чега се не осећају добро. Некад су ти страхови стварни, а некад неоправдани. Опиши страхове бар три дечака из три различите приче: 
  • да ли је страх оправдан или неоправдан, 
  • како се понашају и изгледају кад их страх или нелагода обузме, 
  • да ли како савладавају страх или нелагоду,
  • јесу ли им се страхови враћали и касније, кад су одрасли.

II ниво

 1. Иако су приче засебне, међу њима постоје међусобне повезаности јер су владарске породице биле повезане. Твој је задатак да утврдиш најмање три повезаности у различитим причама: повезаност ликова или места која се помињу у различитим причама. 
 2. Детињство дечака из прича се увелико разликује од твог не само зато што су они живели давно, него зато што су они принчеви и царевићи.  Могао си да научиш да то није нимало лако. Издвој бар три приче у којима се види тежина положаја царевића и принчева. Опиши шта је узрок тешком положају, околности у којима живе дечаци и какве су претње надвијене над њиховим животом. Покушај на основу текста да утврдиш како је  тај положај утицао на дечаке кад су стасали за владаре: које особине су развиле код њих и које облике понашања. 

III ниво

 1. Иако има само седам прича, Светлана је обухватила три владарске породице (династије) из наше прошлости. Истражи нашу славну прошлост и напиши укратко о свакој династији краћи текст. Угради слику родоначелника сваке од три династије.
 2. Иди трагом приче Биљка чудотворка. Какву је лекцију дечак Немања добио од мрава и како се то касније одразило на његов живот? Зашто је дечак Немања касније променио име и какав је живот водио? Откриј шта су задужбине, како је настала реч "задужбине" и наведи које су Немањине задужбине. У причи се помиње Немањин брат Мирослав. Сазнај и опиши културно благо српског народа које носи име по Мирославу.
 3. Истражи причу о најпознатијем српском витезу и установитељу Београда. Послужи се водичима кроз Београд и интернетом да сазнаш како Београд памти свог установитеља и опиши та места. 
 4. Сазнао си како је краљевић Марко стекао свог верног савезника још у детињству. Истражи и својим речима препричај шта историја каже о краљевићу Марку, а шта народно предање о Марку Краљевићу и његовом верном савезнику. 

Comments