4. разред‎ > ‎

Фрка на Килиманџару

Џеронимо Стилтон: Фрка на Килиманџару! 
 Београд, Евро Гунти, 2007.

О аутору и делу

 
Писац Џеронимо Стилтон је рођен, каже, у Мишограду. Дипломирао је на темама: Топологија глодарске литературе и Упоредна филозофија старих мишева. Већ двадесет година води Мишје новости, најпродаванији дневни лист у  Мишијатији. Аутор је бројних бетселера као што је Осмех Мона Мишице. Додељена му је и Мишанинова награда за изванредну књигу Тајна смарагдног острва. У слободно време Стилтон сакупља старе  од пармезана из осамнаестог века, игра голф и пре свега обожава да чита приче свом омиљеном нећаку Бенџамину.

Наш славни јунак, у потрази за материјалом за своје књиге, није одолео силној планини Килиманџаро, прекривеној вечним снегом, смештеној над афричком врелином. Али једини проблем није само пењање, већ и многе друге опасности и неочекивана изненађења


Задаци уз књигу

I ниво

 1. Шта си све сазнао о Килиминџару из ове књиге?
 2. Пажљиво проучи комично представљање писца у књизи и раздвој шта је у њему могуће и озбиљно, а шта комично и немогуће. 
 3. Сазнај и запиши значење речи топонимија која се јавља у представљању писца. Направи списак топонима из књиге и објасни их. Један топоним је Килиманџаро. Објасни шта је то и где се налази. Настави тако и са другим топонимима у књизи.

II ниво

Припремне радње за пустолова

Из књиге сазнајемо шта је све неопходно да  припреми и проучити  један  озбиљан  истраживач  пре уласка у авантуру.

 • Правило бр.1:  Добро се обавестити о земљи у коју идеш!
 • Правило бр.2: Научи неколико речи на локалном језику!
 • Правило бр.3: Поштуј локалне обичаје.
 • Ту су наравно и  спискови са неопходним стварима за пут.

Твој задатак је да одабереш своју авантуру и припремиш се за пут.

 1. Добро размисли која би то земља била, шта би желео да упознаш и освојиш. Нека ти у томе помогне енциклопедија или интернет. Све то запиши у свој читалачки дневник. На крају наведи изворе знања: које књиге и које веб-странице си користио за своју припрему
 2. Припреми се за пут  користећи  искуство Џеронима Стилтона и Хијене: у свом читалачком дневнику припреми сликовни речник са објашњењима, најважније податке о земљи у коју идеш, опис обичаја у тој земљи.  
 3. Направи списак личних ствари и опреме коју би понео. Уз сваку ствар и опрему наведи њену сврху: зашто је носиш и каква ће њена намена на путу бити, чему ће ти послужити. Било би одлично када би уз сваку ствар нашао и приложио илустрацију или је сам нацртао.

III ниво

Писање авантуристичке приче

Твој задатак је да напишеш авантуристичку причу у свом читалачком дневнику. У томе ће ти помоћи неколико важних напомена на које не смеш да заборавиш док будеш стварао.

 • Каква ће прича бити? Да ли ће се у њој говорити о закопаном благу? Да ли треба открити неку тајну? Да ли ће лик отићи у неку нову и тајанствену земљу?
 • Ко су ликови, ко је главни јунак, како ће изгледати, да ли постоји неко ко покушава да  заустави јунака?
 • У ком ћеш лицу писати причу (првом или трећем)?
 • Како изгледа место и кад се радња одиграва?
 • Какви проблеми ће се дешавати, шта ће означити врхунац приче? Не заборави да то треба да буде најузбудљивији догађај. Како би завршио причу?

 


Comments