4. разред‎ > ‎

Баш је буквар књига финаБожидар Тимотијевић: Баш је буквар књига фина, од давнина, од давнина
Београд, Вук Караџић, 1995.

О аутору и делу

 
Божидар Тимотијевић je истински аутор буквара. Његов буквар Моја прва књига деценијама је била званичан уџбеник за прваке, па је вероватно ваша мама, бака или учитељица писменост стекла из тог буквара. 
Но, Божидар је и песник, написао је много збирки песама и за одрасле и за децу. У буквару Баш је буквар књига фина, од давнина, од давнина, писац је спојио своје умеће писања буквара и стихова и ти си добио један необичан, надахнут песнички буквар. Кад прочиташ, видећеш о чему је тај буквар и шта се из њега учи и стиче. 
Божидар је имао необичан хоби - волео је столарски посао и тим племенитим занатом бавио се одлазећи повремено на планину Тару. Можда ћеш трагове те његове љубави пронаћи у буквару.

Кликни ОВДЕ да би прочитао или преузео књигу у електронској форми.

Задатак уз књигу

I ниво
 1. Аутор овог буквара писао је и "прави" буквар из кога су прваци учили писање и читање. Ти сигурно мислиш да си прерастао ову књигу јер си давно научио да читаш, пишеш и разумеш написано. Зато овај буквар посматрај као да си учитељ јер буквар није намењен за учење писања првих слова и читање првих речи и реченица. Дефиниши кратко која је тема овог буквара. Наведи шта све млади читалац може да научи из  буквара. 
 2. У називу буквара писац нам каже да је буквар књига фина, о чему не треба расправљати јер се око тога сви слажемо. Он каже да је тако "од давнина, од давнина". О каквим давнинама је реч? Наведи најстарије податке о букварима које ти знаш. 

II ниво
 1. Покушај да оживиш слова свог писма, да њихов облик препознаш у појавном свету око себе: међу предметима, биљкама, животињама, људима. Фотографиши мобилним телефоном или фото-апаратом бар 5 "живих слова" и постави их на Гугл-диск, а затим приложи у свој читалачки дневник. Сваку фотографију пропрати одговарајућим описом: на које слово и зашто ти личи ствар или биће са фотографије.
 2. Изабери бар 5 речи од наведених речи у 3. задатку овог нивоа (писмо, буквар, глас, слово, азбука, писменост, језик, читање, разумевање, ознака, знање) и напиши бар 5 смислених реченица на тему речи које си одабрао тако да све речи у једној реченици почињу словом као и одабрана реч која се такође налази у тој реченици. На пример, ако одабереш реч писмо, реченице треба да садржи ту реч, да говори нешто о писму и што је у вези са писмом и да све речи у тој реченици почињу на слово П.  
 3. Из буквара учимо прва слова, а слова су само симболи за глас. Скуп слова је азбука, а читав систем слова једног језика је писмо. За онога ко зна да чита и пише, разуме то што је написано кажемо да је писмен. Али, писменост није само букварска (читање, писање), може да буде и саобраћајна, музичка писменост (на пр. кад познајеш ноте и знаш да свираш по њима) и многе друге писмености које кроз живот стичемо. Да бисмо имали и друге писмености из других области морамо да познајемо знаке (слова) и "језик" тих наука и области. Тај сложен процес стицања знања  из разних области живота и науке представи графички у Гугл-цртежу или нацртај, користећи ове речи:
  • глас
  • слово
  • буквар
  • писмо
  • писменост
  • језик
  • ознака
  • познавање знакова
  • основна знања
  • читање
  • знање из неке области
  • разумевање
 

III ниво
 1. Писац је аутор "Моја прва књига" који је дуго био званичан буквар многих првака из генерације твојих родитеља, можда и бака. Уз то, аутор се бавио новинарством. Зато ћеш ти у овом задатку бити новинар који следи траг старих буквара. Можда ћеш открити баш буквар Божидара Тимотијевића. Покушај да сазнаш како и из чега су твоји родитељи, баке, комшије или рођаци учили прва слова и писменост. Направи интервју са њима. Интервју можеш да напишеш, снимиш видео или звучни запис и приложиш у свој читалачки дневник. У уводу интервјуа обавезно наведи ко је саговорник, када је разговор обављен и друге околности које су пратиле твој новинарски посао. 

Comments