4. разред‎ > ‎

Александар Македонски

Џејн Бинграм: Александар Македонски
Београд, Лагуна, 2008.

О аутору и делу

Аутор Џејн Бингам и илустратор Робин Лори потрудили су се да ти приближе и учине занимљивом историјску причу о једном од највећих владара и војсковођа у историји света. 

Многи људи су својим животом м делом оставили неизбрисив траг у времену. Такав траг у историји човечанства оставио је Александар Македонски. Рођен је као краљевић, којем је мајка одала невероватну тајну, а он сањао један сан, који му постаје водиља у животу. Жели да влада читавим светом. Добрим делом у томе успева. На какве је препреке наилазио, какав је војни стратег био, како је остваривао своје снове и како се завршио његов живот, сазнаћеш ако прочиташ ову занимљиву књигу.

Након читања књиге, да би своју слику о овом великом владару употпунио, можеш да погледаш филмове тако што ћеш кликнути на доње линкове:

Задаци уз књигу

I ниво
  1. Шта нам о Александру казује догађај са коњем из детињства? Које је он особине упоредо имао још као веома млад? Како се опростио са својим коњем? 
  2. Александар је повремено показивао своју преку нарав и доносио непромишљене одлуке због којих се касније и сам кајао.Укратко опиши три  догађаја који то доказују.
  3. Ком народу је Александар припадао? Шта се Александру десило у сурету са другим народима и њиховим културама? Које промене у понашању су приметне, а које у срцу? Ккао је он својим Македонцима објашњавао потребу да се помешају обичаји и да се ороде са поробљеним народима? Објасни то.
II ниво
  1. Проучи пажљиво делове књиге који говоре и детињству краљевића и закључи како су на његову каснијуличност утицали: учитељ, мајка, пријатељ. Ко је његов учитељ и у којем животном поступку је Александар показао да јако цени учитељево мишљење? У коме је и зашто видео другу мајку? 
  2. Објасни на примерима Александривих поступака особине самопоуздан, амбициозан, охол. 
  3. Верност или оданост је особина коју је Александар највише ценио код других и сам је имао. Покажи на примерима из књиге у којој мери и коме је био одан. нађи и опиши пример издаје или неверности непријатеља који је казнио. Како тумачиш кажњавање непријатеља који му је помогао?
III ниво

У задацима прва два нивоа могао си да бираш поједине одговоре и размотриш неке догађаје и Александрове особине. У задацима овог, трећег нивоа написаћеш целовит текст о Александру Великом и добро га образложити (навести разлоге, зашто нешто тврдиш) али само из једног угла гледања. Можда ћеш пожелети да га опишеш из сва три угла, али немој то да чиниш у истом саставу. Одабери само један угао:  
Александар Македонски је био добар:
  1. човек
  2. владар
  3. војсковођа
Потруди се да анализираш све Александрове поступке који потврђују твој избор. Буди критичан и опиши га тако да нас доказима из књиге убедишу оно што ти лично мислиш о Александур Великом након читања књиге.

Comments