3. разред‎ > ‎

Завичајни буквар

Мошо Одаловић: Завичајни буквар
Нова Пазова, Бонарт, 2002.

О аутору и делу

Мошо Одаловић је дечји песник. Добитник је више награда за своје дело, а носилац је " Змајевог штапа"- почасне награде Змајевих дечјих игара. Рођен је у Старом  Грацком, на обали реке Ситнице, под Голеш планином.
Волео је свој завичај, а током живота упознао је и друге делове своје отаџбине и сагледао све њене лепоте. Ову књигу наменио је деци са жељом да их упозна са многим лепотама којима обилује сваки завичај. Овде можеш наћи најразличитије песме, изреке, обичаје , игре и много занимљивих ствари  у вези са завичајем. Надам се да ће те читање ове књиге инспирисати да и ти даш неки прилог пишући о свом завичају и на тај начин обогатиш знања својих вршњака и боље упознаш своју домовину. Овај буквар као и сваки други буквар, пружа ти основна знања о завичају, а на теби је да их даље изграђујеш.
Кликни ОВДЕ да прочиташ или преузмеш поему у електронској верзији.


Задатак уз књигу

1. ниво
Шта мислиш због чега је Мошо Одаловић написао ову књигу и назвао је буквар? Коме је обично намењен сваки буквар? Коме би поклонио ову књигу и због чега? Које је садржаје и због чега одабрао писац да би нам приближио лепоте завичаја? Шта си очекивао/ла, а шта добио/ла након читања ове књиге?

2. ниво
- Које садржаји у књизи су су те:
          - навели да размишљаш
          - насмејали
          - били најзанимљивији
- Пронађи везу између:
а) зрна пшенице и завичаја
б) игре и извора
Са ким би упоредио ласте описане у буквару?
- Открио си различите врсте поздрава код нас. Наведи, протумачи па одабери поздрав који ти се највише допада. Образложи свој избор.
- Распитај се код рођака, комшија и твојих старих,  каквим су се они поздравима обраћали једни другима, па их упореди са начином на који се твоји вршњаци данас поздрављају. Због чега је дошло до таквих промена?
- Које обичаје описане у књизи можеш повезати са својим завичајем, а који се прослављају на другачији начин?
- На крају буквара пронаћи ћеш текст " Били смо код деде". Пажљиво га прочитај. Има ли поштовања међу члановима његове породице? На основу чега то закључујеш? Шта мислиш ко заслужује најдубље поштовање и због чега? За чим жале, а чему се радују деда и бака, родитељи овог дечака? 
3. ниво
- Мислиш ли да је оправдано назвати ову књигу " Завичајни буквар незаборава" и због чега?
- Шта би ти из свог завичаја желео да сместиш у ову књигу? Састави краћи текст о томе.
- Књига не зна за границе, значи да је овај писац глас о свом завичају послао у свет, да многе упозна са лепотама и особеностима свог завичаја. Знаш ли још неке људе који  су глас о свом завичају ширили светом? Распитај се па напиши шта си сазнао/ла.Comments