3. разред‎ > ‎

Винча, насеље првих земљорадника

Ненад Тасић: Винча, насеље првих земљорадника
Београд, Креативни центар, 2008.

О аутору и делу

Ненад Тасић, аутор ове књиге, волео је у детињству приче из давне прошлости, авантуре у којима упознаје јунаке и обичне људе који су живели јако давно. Изгледа су такви били и илустратори књиге Владимир Крстић Лаци и Мирко Чолак јер су онипретворили у слике оно што је Ненад написао. 

Можда се и теби дешава да ходаш улицом или улазиш у стару кућу и питаш се ко је некада овде живео. Ако се то понекад питаш, ово је права књига за тебе. Она ће ти дати одговоре ко је живео у Србији пре свих нас, пре деда и бака, пре Карађорђа и пре Светог Саве... кад ништа није било исто као данас. Био је само Дунав, реке и планине које и данас постоје. 

Књига Винча, насеље првих земљорадника говори о свакодневном животу људи у праисторији и то на нашим просторима. Где су тачно живели, каква су им била насеља, куће, одећа, домаћинство, да ли су имали потребу да се дотерују, баве уметношћу,писањем,  јесу ли ратовали и где су нестали, сазнаћеш ако прочиташ ову књигу. Много тога ће ти бити потпуно непознато и чудно, а нешто ћеш препознати. На пример, сигурно знаш шта је то земљорадник јер и данас, баш у Војводини, то је важна делатност људи захваљујући којој смо живи и сити. 

 
 


Кликни ОВДЕ да прочиташ или преузмеш књигу у електронској верзији.Задаци уз књигу

1. ниво
  • Где се налази Винча данас. Који географски појмови (град, брдо, река) су везани за Винчу? Ко данас ту живи, а ко је живео некада?
  • Којим су се занатима бавили Винчанци и које су алате за то имали? 
  • Како су се хранили и одевали Винчанци? 

2. ниво
  • Како се зове наука и занимање људи  који се баве откривањем остатака прошлости. Шта они раде, како чувају оно што су открили и на који начин закључују о прошлости на основу оног што су пронашли? Поткрепи примерима из текста. Шта је остала највећа загонетка за ове научнике и не могу да објасне чему је служило Винчанцима.
  • У Регистру на крају књиге пронађи реч "грнчарија". Бројеви поред те речи означавају странице на којима се реч помиње и објашњава. Прочитај на свим страницама шта пише о грнчарији. Затим напиши у свој читалачки дневник кратак и целовит текст о грнчарији код Винчанаца. Напиши само оно најважније што си сазнао на тим страницама.
  • Каква је судбина Винчанаца била касније? Шта за тебе значи податак да они нису били ратнички народ? како је то утицало на њихову даљу судбину. А како на уметност и трагове које су за тобом остављали? Шта остаје иза ратника, а чиме се баве и шта за собом остављају они који не ратују?

3. ниво
  • Осмислите причу о својим вршњацима који су живели веома давно, у Винчи. Размисли о њиховим именима, играчкама, интересовањима.  Колико је све било другачије него данас? Доста сте сазнали о животу и раду њихових родитеља. Руководите се знањима која сте стекли, повежите живот одраслих и деце, будите креативни и маштовити. 
  • Винчанци су правили фигурине необичног изгледа. Уметници их сматрају изузетно лепим и правим уметничким делима. научници не могу да закључе чему су те фигурине служиле. Покушај ти да закључиш: када су правили  фигурине, у каквим околностима, чему си им служиле, где су их држали. Можеш да напишеш причу из свакодневног живота у тренутку док један члан прави неку фигурину. Из разговора њега и укућана, који ћеш ти смислити, читалац може да сазна чему је наменио фугурину, где ће је држати итд. У свом саставу употреби податке о фигуринама и начину прављења које си сазнао у књизи. Немој да на тебе утиче слика човека који праву фигурину, можда су их правиле жене, а можда и деца... Буди маштовит и слободан.

Comments