3. разред‎ > ‎

Позориште

Јасен Боко: Позориште
Београд, Креативни центар, 2012.

О аутору и делу


Јасен Боко је ову књигу припремио под именом Казалиште што је хрватска реч за позориште. Књига је прилагођена на српски језик. 
Позориште, међутим, није ни само хрватско, ни српско, него постоји у целом свету још од најстаријих времена. Није увек изгледало овако како данас изгледа, али су људи одувек глумили и изводили нешто, некад са циљем забаве, некад да би дочарали како се нешто заиста збило...
Ко прочита књигу упознаће се не само са глумом, што ђаке највише занима, него и са многобројним другим пословима у позоришту без којих би оно што на крају публика гледа као представу, не би могло да се изведе. И не само са поступком настанка позоришне представе! Упознаће се са многим стручним изразима, драмом као књижевним родом и текстом по коме се представа ствара. 

Задаци уз књигу

1. ниво
  • Погледај слику преко 12. и 13. странице и списак од 22 посла (занимања) везана за позориште. Објасни шта раде људи који обављају те послове. 
  • Које позоришне врсте (жанрови) постоје? Наведи назив неке позоришне представе коју си гледао (може то да буде и снимак позоришне представе на ТВ или или на интернету) и одреди јој врсту.
  • Узми једну књигу позоришних комада и препиши део у коме постоји лик, дијалог и дидаскалије. испод преписаног дела напиши назив тог књижевног дела и драмског писца. 

2. ниво
  • Погледај добро насловну слику на корицама (прва и последња корица) и напиши где седе: три детета из публике у дну слике, а где три детета са десне стране? Шта у рукама држи плавокоси дечак са десне стране и чему тај предмет служи? На слици су и два парадјза у лету којима неко из публике гађа глумце. Шта тим поступком публика исказује? Ко се крије иза два мала отвора на сцени уз саму ивицу пре простора за публику? Ко се све у публици непристојно понаша у позоришту?
  • Зато се за позориште каже да је оно "даске које живот значе"?
  • Каква је разлика између аудиције, читалачких проба, глумачких проба и премијере?
3. ниво
  • Ако би спремао позоришну представу у школи или се бавио неким позоришним послом, који би посао највише волео да радиш? Шта би све морао да знаш и умеш да би обављао тај посао? Које карактерне особине би морао да имаш и развијаш за тај посао?
  • Када би учествовао у позоришној екипи која спрема представу о животу светог  Саве шта бисте све морали да припремите? 

Comments